Nu är julstressen här – lär dig att säga nej

Nej-sägandet är en plåga, skriver Britta Svensson.

Börjar snaran dras åt?

Kalendern att fyllas?

Nu är tiden på året då det är dags att lära sig säga nej.

Kollegan Ida Söderberg skrev här i Aftonbladet att hon har svårt för det. ”Att stå ut med att säga nej är en ständig prövning”.

Jag känner igen mig.

Nej-sägandet är en plåga. Kanske något från barndomen ställer till det. Oförmåga att sätta gränser därför att gränser inte har respekterats.

Men på senare tid har det gått lättare. Det beror helt och hållet på Nedra.

 
Om ni tror att terapi inte fungerar på Instagram, så har ni fel. Det är ett socialt medium som bygger på bilder och korta texter, och terapeuten Nedra Tawwab har ett magiskt sätt att fånga in sina nära två miljoner följare.

Hon lägger ut glada bilder på sig själv där hon byter frisyr, glasögon och färg på läppstiftet, och hennes stora leende signalerar att hon vill väl.

Hon skriver att ålder bara visar hur länge man levt. Den avgör inte automatiskt personlig mognad, vad man åstadkommit i livet, visdom eller skönhet.

”Det finns inte en lämplig ålder för att sätta igång, börja om från början eller ändra sig”.

Alla har chansen att göra något bättre av sitt liv, i alla åldrar.

 
Jag är absolut inte för gammal för att höra det hon säger. Det handlar ofta om gränssättning och att säga nej.

”Jag är mer selektiv när det gäller saker jag säger ja till för jag vet att min tid är värdefull”.

Där har vi det. Min tid är värdefull. 

Det är så jag ska tänka nästa gång de ringer från Sveriges Radio och vill att jag ska debattera mot Hanne Kjöller, något av det mest meningslösa jag kan tänka mig.

Nedra: ”Jag behöver göra det som jag gillar, annars kan jag lika gärna vara hemma med mina barn”.

Man har alltså rätt att säga nej till sådant man inte tycker om? Jag som trodde att det var då man skulle bita ihop och säga ja.

Nedra: ”Jag vet att jag inte kan stå till förfogande för alla människor”.

 
Nu kommer julen och då är det många som tycker att just kvinnor ska vara tillgängliga på alla möjliga sätt. 

Nedra skriver om vad som händer när man säger nej. ”Det finns människor som inte kan respektera gränssättning utan verkligen tar det personligt”. 

Jag börjar tänka på alla gånger jag sagt nej och det blivit riktigt obehagligt.

Men det gäller att stå fast och vara beredd på konsekvenserna.

Nedra: ”Du kan inte hindra folk från att försöka få dig att ändra dig, men du kan vara redo med ett svar”.

Hon föreslår: Sluta skuldbelägga mig för att jag vill något annat än du. Jag har sagt vad jag vill, och jag kommer inte att ändra mig. Jag hör vad du säger, och mitt svar är fortfarande nej. 

Man ska säga nej snabbt, säger Nedra, och upprepa nejet direkt vid tjat. Och det viktigaste: Reaktionerna på ditt nej är inte ditt problem. Det är den andres jobb att hantera.

Hennes ord får mig att känna en sådan förtröstan inför de veckor som kommer. Jag vet att jag vill träna, se på tv, läsa böcker och julpyssla med barnbarnen. Allt annat säger jag faktiskt nej till.


  • Nedra Tawwab är en 40-årig amerikansk terapeut och före detta socialarbetare. Hon växte upp under svåra förhållanden i Detroit, och har skrivit boken ”Set boundaries, find peace”.
  • Dr Phil är förstås gurun som allt bygger på. I sin bok ”Livsstrategier” listar han alla de vapen en motståndare kan ta till mot den som säger nej. ”Underskatta inte kraften i det motståndet”.
  • Gamla könsroller får nytt liv vid jul, då kvinnor stressar dubbelt så mycket som män. I en undersökning av Skandia uppgav 27 procent av kvinnorna att de känner stress inför julen, mot 14 procent av männen.

Följ ämnen i artikeln