Strömmer inspireras av ett land där rättvisan är under återuppbyggnad

Justitieminister Gunnar Strömmer.

– Polen ligger ett par decennier före Sverige i kampen mot den organiserade brottsligheten, sa justitieminister Strömmer imponerat och visslade i går iväg till Warszawa.

En nation där den demokratiska rättstaten ligger i ruiner ska alltså tjäna som inspiration.

Med sig har Strömmer statsminister Ulf Kristersson, som inleder besöket med en träff med premiärminister Donald Tusk på tu man hand.

Många män begår på första daten misstaget att skryta om sig själva, men någonting säger mig att Tusk inte höll oändliga tirader om sin nations heroiska insatser mot gängkriminalitet, hur vetgirig den svenska kollegan än kan tänkas vara.


Mer troligt är att premiärministern nämnde hopplöst svårt hans löfte till det polska folket blir att infria, att återuppbygga ett oberoende rättsväsende.

Kanske inledde han sin redogörelse med att berätta om ett av de första besluten som Lag och Rättvisa fattade efter att ha vunnit valet 2015.

Det nya parlamentet ändrade Författningsdomstolens sammansättning och satte denna tidigare oberoende myndighet under politisk styrning.

Sedan dess har rättsväsendet befunnit sig i fritt fall och den ena mer hårresande lagen efter den andra har stiftats.

I en intervju med TT inför avfärden hoppades Strömmer lära sig vad reportern kallar ”det polska knepet” i det för nationen framgångsrika arbetet mot organiserad kriminalitet.

– Vi har ett intresse av att se och lära en hel del om hur de har gått till väga, sa justitieministern och nämnde sådant som Polen införde tidigare än Sverige, exempelvis anonyma vittnen.


Ja, nog har Polen, eller snarare Lag och rättvisa, haft knep för sig. Låt mig i all ödmjukhet få bidra med en lektion.

Vi har exempelvis en olaglig avlyssning av ledande oppositionspolitiker med hjälp av det israeliska spionprogrammet Pegasus, vilket var ett viktigt skäl till att den dåvarande regeringen omvaldes 2019.

En parlamentarisk kommission har nu tillsatts för att gå till botten med hur insyltade diverse ministrar var i den härvan.

Vi har även knepet att ersätta tidigare oberoende domare med lydiga jurister som dömer i enlighet med de ledande politikernas önskemål.

För att understryka vikten av att döma rätt, inrättades en disciplinnämnd vid Högsta domstolen samtidigt som det stiftades en lag som innehöll straff för domare som ifrågasatte Lag och rättvisas straffrättsliga reformer.

EU-domstolen svarade med att ålägga Polen böter om en miljon euro om dagen så länge nämnden är i bruk, men vad hjälpte det.


Det här är bara några av många skräckexempel. Det finns skäl till att EU gång på gång på gång har kritiserat Polen och hållit in bidrag i miljardklassen till landet.

Kristersson skulle även träffa Polens president Andrzej Duda. Det skulle förvåna om den senare nämner att han har benådat chefen för antikorruptionsmyndigheten, som dömdes till två års fängelse för maktmissbruk.

Strömmer samtalade samtidigt med sin polske motsvarighet, Adam Bodnar.

Möjligen påminde Bodnar om vad han sa som polsk JO i februari 2020, i samband med att ännu en lag som skärpte kontrollen över domstolarna infördes:

– Polen har i dag tagit ett stort steg på väg mot juridiskt utträde ur EU.


Möjligen berättade den polske justitieministern att han 2018 fick ett norskt pris för sin kamp för bibehållandet av grundläggande mänskliga rättigheter i sitt land.

Möjligen nämnde han om sin konflikt med president Duda, som kräver att två fängslade före detta ministrar ska friges.

Som ni ser, samtalsämnen saknades inte. Det finns för övrigt mycket goda pedagogiska skäl att föra dem.

Lag och rättvisa är nämligen systerparti med Sverigedemokraterna, som ju tillhör regeringsunderlaget.


Och det är ingen hemlighet att Åkesson och hans partikamrater vill göra Sverige till samma slags land som Polen fram tills nyligen var.