Fyllelöftet som blev en framgångssaga

Publicerad 2013-02-25

De blev Årets Wendela 2011 - nu firar Rättviseförmedlingen tre år

”Det var ett stort erkännande och gav en enorm kraft att vilja fortsätta att kämpa”, säger Rättviseförmedlingens vd Sofia Embrén om att vinna Årets Wendela 2011.

Det började med ett löfte på fyllan.
Tre år senare har Rättviseförmedlingen gjort över 450 efterlysningar om undanskuffade kompetenser - som resulterat i mer än 16 000 tips.

Lina Thomsgård

Lina Thomsgård, grundare till Rättviseförmedlingen, sitter inte längre ensam på sin kammare. I dag har Rättviseförmedlingen anställda, praktikanter och över 40 000 personer som ideellt samarbetar på Facebook för att hjälpa projekt, organisationer och medier att hitta kompetens som kommit i skymundan.
- Vi hittar dem som andra inte hittar, lyfter upp dem som hamnat i skymundan, till exempel på grund av kön. Vi hjälper helt enkelt företag och medier att göra ett bättre jobb, så att de kan beskriva världen som den ser ut på riktigt, säger Rättviseförmedlingens vd Sofia Embrén, då vi hälsar på i kontorsrummet som är ett rivningskontrakt vid Stureplan.
Samma plats där Lina Thomsgård för tre år sedan konstaterade den stora avsaknaden av kvinnliga dj:s, vilket resulterade i ett vad om att hon skulle skriva en lista över 100 musikspelande kvinnor. Snart hade hon fått in över 200 tips på Facebook - Rättviseförmedlingen var född.

Vad är ni mest stolta över att ha åstadkommit?
- Att ursäkten “Det fanns inga andra” faktiskt inte håller längre. Och att vi har lyckats engagera nästan 50 000 personer i Rättviseförmedlingen, sått frön i folks huvud att det inte behöver se ut som det gör, att det faktiskt går att förändra och göra skillnad, säger Sofia Embrén.
Trots att förmedlingen nu har växt är det fortfarande ett ideellt projekt. Överlever gör de genom donationer, stipendier, priser och bidrag. 2011 tilldelades de bland annat priset Årets Wendela av Aftonbladet.
- Det var ett stort erkännande och gav en enorm kraft att vilja fortsätta att kämpa. Lina köpte en dator för pengarna, vilket var en förutsättning för att kunna fortsätta arbeta, säger Sofia Embrén.

Uppmärksamhet utomlands

Responsen från utlandet har varit stor. Nyligen var tre av Indiens främsta unga chefer i näringslivet och hälsade på för att få råd om hur de kan starta Rättviseförmedlingen i Indien. Och snart ordnar Rättviseförmedlingen, i samarbete med Svenska institutet, en heldag med representanter från utvecklingsländer i hela världen.
Den vanligaste missuppfattningen är, enligt Sofia Embrén, att de sysslar på med kvotering.
- Det gör vi inte, utan vi lyfter fram kompetens som finns i de grupper som är underrepresenterade för att bredda urvalslistor. Vi bestämmer ju inte vilka som får uppdragen tillslut, utan vi litar på att uppdragsgivarna själva väljer de som de tycker är bäst, vi lägger oss inte i det valet.

Fyller tre år

1 mars fyller Rättviseförmedlingen tre år. Då ställer de till med stor fest och Rättvisepriset delas ut till ett projekt, företag, person eller organisation som på ett innovativt sätt gjort konkreta insatser för jämställdhet och normbrytande och samtidigt inspirerat andra att agera.
Trots framgångssagan är målet att lägga ned verksamheten år 2020.
– Då ska vi inte behövas längre, alla ska ha medvetenheten. Då kommer vi ha kartlagt varje bransch som finns, säger Sofia Embrén.

Det här är Årets Wendela

Priset Årets Wendela delas ut av Aftonbladets Wendela-redaktion. Priset går till en hjälte inom kvinnofrågor och/eller jämställdhetsfrågor, som nomineras av läsarna. Utöver äran får vinnaren 15 000 kronor.

Tidigare vinnare:

2012: Somaya

2011: Rättviseförmedlingen

2010: Tjejzonen

2009: Makalösa föräldrar

Ett axplock av vad Rättviseförmedlingen förmedlat:

(Kvinnliga) vinylexperter
(Kvinnliga) experter inför USA-valet
(Kvinnliga) experter till temadag hos riksdagen
Kvinnlig helikopterpilot och manlig förskollärare m.m till barnprogram
Dj:s, EU-experter, trollkarlar (som inte är karlar), kockar, science fiction-experter, graffitimålare, musikvideoregissörer, terrorexperter, snickare, trummisar, webbprogrammerare, tränare i kampsport, jazzhistoriker, sexualrådgivare, musikproducenter, föreläsare inom samhälsbyggnad, teatertekniker, komiker, läkare, ljud- och ljustekniker, kriminologer, IT-experter, 3D-grafiker och många, många fler...