Björn Ferry: ”Jag misstänker många”

avMax Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SVT

I en undersökning av SVT:s ”Uppdrag granskning” pekar experter ut en svensk skidåkare som misstänkt för dopning.

I ”Vinterstudion” diskuterade experterna programmet.

– Det här känns inte bra, säger Björn Ferry.

Med dagar kvar till OS i Pyeongchang kommer SVT:s Uppdrag granskning, i samarbete med The Sunday Times, schweiziska magasinet Republik och tyske journalisten Hajo Seppelt, med ett avslöjande där det påstås att över av 50 av längdåkarna som ska tävla i mästerskapet har visat upp misstänkt höga blodvärden.

Genom ett internationellt samarbete har Uppdrag granskning fått tillgång till blodvärden för den absoluta världseliten på skidor. I den stora databasen sticker en svensk skidåkare ut. Tre experter pekar ut honom som sannolikt dopad”, skriver SVT på sin hemsida.

Ferry: ”Jag misstänker många”

Profilerna Björn Ferry och Johanna Ojala diskuterade programmet i ”Vinterstudion” under söndagen.

– Jag skulle både bli förvånad och inte förvånad om det skulle stämma, med tanke på den historik som finns, säger Ojala och fortsätter:

– Det känns märkligt. Det är svenska åkare. Kalla mig naiv, men för mig känns det osannolikt.

Skidskytteprofilen Ferry var lite mer upprörd än sin kollega:

– Jag skulle bli oerhört besviken, det här känns inte bra. Jag misstänker många andra, men sedan tänker jag att jag lyckades ganska bra själv. Det kanske finns överallt, men man litar ju på folk, säger han.

Läkaren: ”Kan inte slå fast”

Landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson har även han uttalat sig efter dopningsuppgifterna.

– Det är olyckligt att man på felaktiga grunder hävdar att man med så hög sannolikhet kan slå fast att någon ska ha varit dopad. Höga blodvärden är definitivt inte att likställa med dopning. Det finns många skidåkare – och människor i allmänhet – som har höga blodvärden av genetiska skäl, säger ”Pliggen” till Sportbladet.

Så många svenskar har dopat sig 00:39
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM