Trio diskas efter skandalen – lät kines vinna

TT-AFP

Publicerad 2024-04-19

Kinesen He Jien fråntas sin guldmedalj i Peking halvmaraton. Arkivbild.

Topptrion i Pekings halvmaraton diskas och fråntas sina medaljer, meddelar arrangören.

Hemmalöparen He Jien vann – efter att ha vinkats fram av en trio konkurrenter på upploppet.

Peking halvmaratons slutskede har blivit uppmärksammat. Kinesen He Jien vann – men såg ut att få segern till skänks. I ett videoklipp syns hur tre östafrikanska löpare till synes låter honom ta hem segern.

Hemmalöparen vinkades fram av en topptrio bestående av Robert Keter och Willy Mnangat, båda från Kenya, och Dejene Hailu, från Etiopien. Kinesen gick sedan i mål först, precis före de övriga löparna.

”Troféerna, medaljerna och bonusarna kommer att tas tillbaka”, meddelade loppets arrangör efter att målgången granskats, enligt statlig nyhetsrapportering.

He Jien förlorar därmed guldmedaljen han tog emot i söndags, i sin halvmaratondebut. 25-åringen har dock tagit guld tidigare. Förra året vann han maraton på Asiatiska mästerskapen, och hans personbästa på distansen är 2.06.57.

Det är inte första gången som en löpningsskandal sker i Kina. För sex år sedan upptäcktes det att 248 löpare fuskat under ett halvmaraton i Shenzhen, bland annat genom att ta genvägar.

Bild från spurten i Pekings halvmaraton.