Här är regelförändringarna i allsvenskan efter uppehållet

avMakoto Asahara

Foto: BILDBYRÅN

Snart börjar allsvenskan igen.

Och den gör det med en drös nya regeldirektiv.

Svensk Elitfotboll har presenterat en rad justeringar på den befintliga regelboken inför omstarten av allsvenskan.

Regelförändringarna, som träder i kraft 25 juni för allsvenskan och superettan, kommer efter beslut från International Football Association Board (IFAB). Regeländringarna som IFAB beslutat om gäller hela Europa.

Bland de nya reglerna finns bland annat en punkt som behandlar handsregeln. Enligt de nya direktiven blir det frispark varje gång bollen går i mål via arm eller hands, oavsett kroppsdelens position. Bollen får heller inte gå via arm till annan spelare som gör mål.

En annan noterbar nyhet är att domaren inte längre anses vara en död punkt. I stället för att spelet fortgår som ingenting hänt efter en eventuell kontakt mellan domare och boll så kommer det i stället att ske ett nedsläpp.

– Förändringarna gynnar fotbollen. Vi får färre fördröjningar i spelet, säger Stefan Johannesson, gruppchef för domargruppen på Svenska Fotbollförbundet, till SEF:s webbplats.

Inget VAR – ännu

Flera av regeländringarna har vi redan sett prov på under pågående fotbolls-VM i Frankrike. Bland annat kommer även allsvenska spelare som byts ut att behöva lämna planen vid närmaste linje efter uppehållet, och dessutom är anfallande spelare i frisparksmurar numer ett minne blott.

”När tre eller flera spelare i det försvarande laget bildar en ”mur”, måste motspelarna befinna sig minst 1 m från muren till dess bollen är i spel. Brott mot detta bestraffas med en indirekt frispark till det försvarande laget”, skriver SEF.

Video Assistant Referees då? Nej, inte än.

SEF skriver att ändringar rörande VAR-systemet inte är aktuella ännu.

ARTIKELN HANDLAR OM