Sportbladet avslöjar: Kvalserien blir kvar

Av: Emil K Lagnelius, Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Det har funnits på förslag att kvalserien till hockeyallsvenskan ska försvinna.

Nu kan Sportbladet avslöja att kvalserien blir kvar.

Dessutom kommer hockeyettan föreslå direkt upp- och nedflyttning mellan hockeyettan och hockeyallsvenskan.

– Hockeyallsvenskan tycker att det är ett utmärkt förslag under förutsättning att motsvarande sak gäller uppåt i SHL, säger Ronnie Glysing, ordförande i Hockeyettan AB.

Det var i slutet av februari som HockeyNews skrev om hockeyettans nya kvalupplägg som bland annat innebär att kvalserien till hockeyallsvenskan skrotas. Det nya upplägget skulle likna kvalet mellan hockeyallsvenskan och SHL, med direktkval över fem eller sju matcher.

Förslaget stötte dock omgående på motstånd.

– Det var ett förslag vi skissade på. Sedan släppte vi ut det för att se reaktionerna. Det blev ramaskri, så nu har vi ändrat och har ett nytt förslag som vi ska lämna till Olof Östblom på hockeyförbundet den 12 april. Det är en idé om hur vi i hockeyettan vill att det ska se ut de närmaste två åren fram till att Ola Lundberg har gjort sin utredning, säger Mats ”Horndal” Johansson som är sportansvarig i hockeyettans styrelse.

– Norrland framförde att de ville ta bort kvalserien och införa play off. Men det var inte alla som tyckte att det var en bra idé. Nu har vi lagt ett nytt förslag som är förankrat bland alla klubbar, säger Ronnie Glysing.

”Segraren ska gå direkt upp”

I det nya förslaget till Svenska ishockeyförbundet är kvalserien kvar. Däremot försvinner hockeyettanfinalen.

– Ettan i respektive allettanserie är direktkvalificerade till kvalserien till hockeyallsvenskan. Tvåan och trean går direkt in i play off 2.

Men helst skulle Glysing behålla hockeyettanfinalen. Det är även något som hockeyettan i ett senare läge kommer föreslå till Ola Lundberg, som fått i uppdrag av hockeyförbundet att utreda svensk hockey.

– Vi vill, om det finns en hockeyettanfinal, att segraren där går direkt upp i hockeyallsvenskan och byter plats med sista lag i hockeyallsvenskan som åker direkt ur.

”Rotation ger tillväxt”

Om det hade gällt i år hade Borlänge, som vann hockeyettanfinalen mot Huddinge, redan varit kvalificerat för hockeyallsvenskan. Troja hade åkt direkt ur.

– Hockeyallsvenskan tycker att det är ett utmärkt förslag under förutsättning att motsvarande sak gäller uppåt i SHL. Systemen måste hänga ihop. Om vi tar ett exempel som Timrå som vunnit allt det här året, men ändå ingenting, så borde de ha gått upp direkt och bytt plats med Karlskrona. Sedan får 13:e lag, Mora, spela kval i någon form. Det tycker vi i hockeyettan är rimligt. Rotation ger tillväxt, skapar intresse och ger syre, säger Ronnie Glysing.

SHL:s vd Jörgen Lindgren har inte hört talas om förslaget.

– Det pågår en serieutredning som Svenska Ishockeyförbundet håller i och som vi avvaktar helt och hållet. Jag vill inte spekulera i frågan, säger Jörgen Lindgren.

Vad har du för kommentar till kravet på direkt upp- och nedflyttning till och från SHL?

– Vår ståndpunkt har varit att vi tycker att kvalspelet med direktkval head to head i bäst av sju matcher fungerar jättebra, det tar ut det bästa av lagen och ger ett rättmätigt lag till den högre serien. Det är vad vi har levt med och lever med nu, men kommer serieutredarna fram till något annat får vi förhålla oss till det.

Sportbladet sänder samtliga 30 matcher i kvalserien till hockeyallsvenskan i Aftonbladet Plus Premium

Hockey Mania med Sportbladet hela våren

– slutspel, kval, nyheter, silly

Här hittar du guiderna till:

SM-slutspelet herrar SM-slutspelet damer Kvalet till SHL Kvalet till Hockeyallsvenskan

Här läser du alla artiklar om:

Ishockey SHL-lagen Lagen i Hockeyallsvenskan Lagen i SDHL

Här läser du alla artiklar om varje SHL-lag:

Brynäs Djurgården Frölunda Färjestad HV71 Karlskrona Linköping Luleå Malmö Mora Rögle Skellefteå Växjö Örebro

Här läser du alla artiklar om varje lag i Hockeyallsvenskan:

AIK Almtuna Björklöven Karlskoga Leksand Modo Oskarshamn Pantern Södertälje Tingsryd Timrå Troja-Ljungby Vita Hästen Västervik

Publicerad:

LÄS VIDARE