Rolls-Royce gör mindre coupé

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

Avslöjad av spionfotografen

1 av 5
Foto: Lehmann Photo-Syndication

Rolls-Royce gör inga förändringar i onödan. Och när de görs är det under stort hemlighetsmakeri. Men nu kan vi avslöjar nya "lilla" Ghost-coupén.

Rolls-Royce gillar inte att förnya sig. De har redan aviserat två saker i år: Det blir ingen dieselmotor och definitivt ingen stadsjeep. Kunderna tillfrågades och absolut ingen ville ha en dieselmotor i närheten av en Rolls-Royce. Vad gäller stadsjeepen, som ju faktiskt skulle kunna sälja bra med tanke på att lyxmärken som Bentley och Maserati presenterat helt nya modeller, avfärdar Rolls-Royce det med att de absolut inte vill ha någon volymbil eftersom märket inte vill sälja stora volymer. Punkt.

Sportigare

Men ibland kommer det ändå nya modeller. Som Ghost, en mindre version av Phantom, som presenterades för tre år sedan. Denna "lilla" modell är fortfarande större än Mercedes S-klass och en BMW 7-serie, så det är fortfarande ingen liten bil. Bara en lite mindre bil, som en instegsversion för dem som inte vill ha Phantom. Eller om man så vill, en "sportigare" version. Även om britterna aldrig skulle ta ordet "sport" i sin mun så är Ghost en modell som går rakt mot Bentley Continental. Bentleys coupéversion av Continental, GT, har sålt som smör. Även Aston Martins lyxiga och sportiga modeller säljer bra.

Därför är Rolls-Royce inte dummare än att erbjuda sin egen stora, lilla, sportcoupé för den som vill ha allt i en och samma bil (utom möjligen terrängdrift eller amfibiemöjligheter.) Sport, komfort och extra allt. En bil som faktiskt får Rolls-Royce-ägaren att överge baksätet och faktiskt sätta sig bakom ratten för att själv köra.

Fotograferad i München

Vår spionfotograf har nu avslöjat kommande Rolls-Royce Ghost Coupé, den kanske inte alls får det namnet, som presenteras i Genève nästa år. Bilderna är inte tagna i England, som man skulle kunna tro, utan i München är BMW, som numera äger Rolls-Royce, sitter. Notera hur grillen har maskerats och fått två njurar, som för att avleda uppmärksamheten och få folk i trakten att tro att det bara är ännu en BMW på gång.

I fyradörrarsutförande har Ghost en 6,6 liters V12 på 563 hästkrafter. Nu ska motorn i coupén turbopressas till över 600 hk. Fälgar, chassi och bromsar kommer att ses över för att möta den ökade kraften. Formatet kommer att bli nättare än fyradörrarsmodellen, både på längden och höjden. Men vi pratar fortfarande om en bil på över fem meter och snäppet högre än Mercedes S-klass, så liten blir den inte.

På spionbilderna ser man att det har målats på bakdörrar för att förvirra, men det blir två dörrar som dessutom blir av självmordstyp. Det vill säga, gångjärnen fästs i B-stolpen och dörrarna öppnas bakåt. Det samma kommer att gälla för cabrioletversionen som vi med största sannolikhet kan sägas kommer. Det är ju bara att kapa taket nu. Men en sak i taget. Rolls-Royce skyndar långsamt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN