Rally-besten

Av: Jonas Bladh

Publicerad:
Uppdaterad:

Spionen hittade nästa års VW Race Touareg

1 av 3 | Foto: Lehmann Photo-Syndication
VW Race Touareg ska tävla i Dakar-rallyt i vinter.

Sugen på att testa Dakar-rallyt?

Då har vi bilen för dig.

Får vi presentera VW Race Touareg.

Det finns coola bilar. Så finns det COOLA bilar. Race Touareg tillhör, enligt vår ödmjuka mening, den senare kategorin.

Tredje generationen av Volkswagens jätte i rallytappning är en best, men en grymt läcker best.

Om du tänkte ge dig ut på vägarna som utgör Dakarrallyt, numer en sydamerikansk historia, lär den blå jätten från Tyskland vara ett bra val av kärra.

Nästa års rally går från Buenos Aires vid den argentinska atlantkusten till Arica i norra änden av Chile, nedför Stilla havs-kusten och sedan tillbaka till den fina luftens rike på nytt.

Testar i alperna

Men redan nu håller alltså Volkswagen att testa sin skapelse för rallyt, och det gör de i schweiziska alperna. Där hittade vår spionfotograf teamet och fick riktigt bra bilder på bilen.

Utsidan har lämnats i det närmsta orörd, men under skalet har Volkswagen, enligt våra uppgifter, jobbat hårt. Främst är det elsystemet som har behandlats för att bli pålitligare under nästa race.

0–100 km/tim på 6,1 s

Självklart kommer också motorn att förbättras, även om VW lyckats hålla detaljerna hemliga. Den bil som användes under årets race hade en femcylindrig diesel på 2,5 liter med 300 hästar och över 600 Nm i vridmoment.

Bilen väger 1,8 ton och rör sig från stillastående till 100 knyck på 6,1 sekunder.

För att klara strapatserna i berg och skog, över vattendrag andra för bilåkning icke lämpliga ställen har förstås Race Touareg en helt annan utformning än dess vanliga syskon. Luftintag på taket och snorkel är bara två.

Även om bilen är byggd för rallyäventyrare kan jag inte annat än fundera över hur det skulle vara att sladda in på stormaknadsparkeringen i den här bilen. Nonchalant slänga upp dörren och knata in och köpa mig ett par liter mjölk.

Herre på täppan? Jorå så att...

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN