Nya skandalsajten hänger ut bilägare

Uppdaterad 2019-06-25 | Publicerad 2014-11-19

Myndigheten: ”Inte okej ur ett lagligt perspektiv”

De hänger ut svenska bilägare på nätet.

Nu rasar Transportstyrelsen mot den nya kontroversiella sajten – som kan vara olaglig.

– Vår ståndpunkt är att det här inte är okej ur ett lagligt perspektiv, säger Mikael Andersson på Transportstyrelsens pressavdelning.

Transportstyrelsens hemsida kan du enkelt ta reda på all information om en bil du vill veta mer om. För att få fullständiga ägaruppgifter måste du dock vända dig till myndighets servicetelefon eller få uppgifterna skickade som fax eller sms. Anledningen är att Transportstyrelsen inte får publicerad så kallade personrelaterade uppgifter på nätet, enligt Personuppgiftslagen (PUL).  Myndigheten riktar därför skarp kritik mot en ny kontroversiell tjänst på nätet. På sajten kan du ta reda på allt om en bil – och dess ägare. Såväl namn, telefonnummer adress och all information om bilen finns tillgänglig. Dessutom kan du se om personen du söker på har några andra fordon i sin ägo.

”Finns felaktigheter”

Många kunder hör nu av sig till Transportstyrelsen och ber om att bli borttagna från registret. Dessutom riktar många privatpersoner skarp kritik på nätet mot den nya sajten.

– Vi har ingenting med den här sajten att göra. Informationen har inte kommit direkt från oss, säger Mikael Andersson på myndighetens presstjänst.

Han berättar även att många av uppgifterna på sajten inte stämmer.

– Vi har blivit kontaktade av allmänheten som påtalat att det finns felaktigheter på sajten. Jag har persongen testat och det var mycket som inte stämde, säger Andersson.

”Fått en del kritik”

Christian Nilsson, som är mannen bakom den kontroversiella sajten, är trots Transportstyrelsens kritik inte orolig för några juridiska åtgärder.

– Vi har fått en del kritik för att inte ha korrekta uppgifter, och det stämmer. Det har gått snett när det gäller vissa enstaka modeller, all övrig data är korrekt.

Var har ni fått informationen ifrån?

– Uppgifterna kommer från en leverantör som köpt uppgifterna från Transportstyrelsen. Vi har för även en diskussion att köpa data direkt från dem.

Vad säger du till de personer som inte vill vara med i ert register?

– Vi vill att våra användare ska lita på våra uppgifter. Vi avgör heller inte vilken data som ska vara offentlig eller inte. Vi publicerar informationen på ett lättillgängligt sätt. Det är nyttotjänst som är ett alternativ till vad som i dag kostar pengar.

Transportstyrelsen säger att er sajt kan vara olaglig, vad säger du om det?

– Vi har ett utgivningsbevis på sajten, så ur ett juridiskt synpunkt är den helt okej.

”Förändrar ingenting”

Daniel Granqvist, jurist på Transportstyrelsen, menar dock att ett utgivningsbevis inte förändrar om sajten är laglig eller inte.

– Det förändrar ingenting. Den är inte okej ur ett lagligt perspektiv, det är vår utgångspunkt, säger han och fortsätter:

– Det finns vissa krav man måste uppfylla enligt PUL och det är tveksamt den här sajten gör det.

”Alla uppgifter är inte korrekta”

Under hösten har Transportstyrelsen haft en dialog med Christian Nilsson. Bland annat har de bett honom ta bort hänvisningarna till myndighetens hemsida. Daniel Granqvist menar dock att det fortfarande finns stora frågetecken kring tjänsten, bland annat för att det kan uppfattas som att Transportstyrelsen står bakom sajten.

– Vi har ju konstaterat via våra kontroller att alla uppgifter inte är korrekta. Enskilda fordonsägare kan också tycka att informationen är alldeles för lättillgänglig, säger Granqvist.

– Grundtanken bakom alla personuppgiftsregister är ju att de ska grunda sig i att de registrerade personerna godkänt att uppgifterna registrerats.

Följ ämnen i artikeln