Klassiska ikonen säljs – för miljoner

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8 | Foto: Foto: Bonhams

Audi

Nu finns chansen att lägga vantarna på en riktig rallyikon.

Audis legendariska ur-Quattro säljs i helgen – med sjusiffrig prislapp.

Just den här bilen kördes av världsmästaren Hannu Mikkola och Saab-legendaren Antero Laine.

Den legendariska Audi Quattro dominerade rallyvärlden i början av 1980-talet och kördes bland annat av svenska rallyesset Stig Blomqvist. Det är bilen som på allvar införde fyrhjulsdriften i motorsporten och är enligt många den modell som hela Audis Quattro-arv bygger på än i dag.

Kördes i Svenska rallyt

Just det här exemplaret säljs lördagen den 21 mars på Bonhams auktioner vid en Goodwood-träff i Storbritannien.

Bilen rattades av finländaren Hannu Mikkola under 1982 som året därpå blev världsmästare i en liknande vagn. Den här bilen gav han en andraplats i 1982 års Monte Carlo-rally och sextonde placering i Svenska rallyt samma år.

1983 konverterades bilen av Audi till Grupp B-specifikation och såldes till Finland där den kom att köras av den före detta Saab-föraren Antero Laine.

Bilen har sedan dess synts på olika tävlingar och hittade 1991 till den svenska Audi-samlaren Anders Carlsson som förmedlade bilen från Finland till England. Bilen ställdes sedan ut på museum.

Enligt auktionsfirman Bonhamns väntas bilen nu säljas för mellan 3,1 och 3,6 miljoner kronor.

Se auktionen här! (Obs, extern länk) Se här för en komlett lista över bilarna som auktioneras ut. Vad sägs om en Jaguar E-Type från 1968 för drygt 500 000 kronor eller en ursnygg Maserati Tipo från 1960 som väntas gå för minst fem miljoner kronor.

Publicerad:

MER OM MIN BIL