Nissan och Renault överväger sammanslagning

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Fordonstillverkarna Nissan och Renault överväger en sammanslagning, uppger Bloomberg.

Planen är att bilda ett nytt bolag.

Japanska Nissan och franska Renault har redan ett samarbete. Men enligt uppgifterna samtalar bilföretagen om att gå ihop och bilda ett nytt företag med en gemensam aktie, rapporterar Bloomberg med hänvisning till två källor med insyn.

Bolagen blev partners 1999 genom ett ömsesidigt ägande vilket gör att man delar på utvecklingskostnader och inköp. Renault äger 43 procent av Nissan, som i sin tur innehar 15 procent av aktierna i det franska företaget.

Carlos Ghosn, ordförande för både Nissan och Renault, håller i förhandlingarna och är den som kommer att leda ett eventuellt nytt bolag, enligt Bloomberg. Aktieägarna i respektive bolag kommer att få andelar i det nya bolaget som kan behålla sina huvudkontor i Japan och Frankrike.

Vill inte kommentera

Bloombergs källor uppger att samtalen pågått i flera månader, men säger att det kan bli svårt att komma överens om en sammanslagning. Den franska staten, som äger 15 procent av Renault, bedöms vara tveksam till att släppa sitt nuvarande inflytande. Både Frankrike och Japan måste godkänna uppgörelsen.

En talesperson för Renault-Nissan säger till Bloomberg att man inte kommenterar rykten och spekulationer. Inte heller det franska finansdepartementet eller lokala representanter för Nissan och Renault vill kommentera.

Renault-Nissan har även en allians med japanska Mitsubishi för att bygga elbilar och också ett fordonssamarbete med sydkoreanska Samsung. Dessutom ägs bland annat det rumänska bilmärket Dacia av koncernen. Renaults lastbilsdivision ingår i dag som ett helägt dotterbolag i AB Volvo.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL