Vill subventionera särskilt elbils-kort

Av: Felix Björklund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Foto: Renault
Ett exempel på hur EB-körkortet skulle kunna se ut.

Fri parkering, gratisladdning och ett subventionerat körkort.

I ett försök att driva på elbilsomställningen vill nu Renault ”ge” ekonomiska incitament.

– Vi vill driva på elbilsrevolutionen, då är framtidens förare nyckelspelare, säger Lars Höglin på Renault.

Lars Höglin
Foto: Foto: Renault
Lars Höglin

Det är i ett nytt initiativ som Renault vill sätta fokus på elbilar och hur viktigt det är att vi ökar omställningstakten från fossildrivna fordon till eldrift.

– Initiativet kommer de facto av att Sverige har som mål att vara vara fossiloberoende 2030 – och som det ser ut i dag kommer vi inte att nå det. VI vill dra vårt strå till stacken och står bakom en samhällsförändring. Med det här vill vi lyfta diskussionen och sätta fingret på utmaningen. Rent praktiskt hoppas vi att initiativet innebär att man sätter igång en utredning för att se vad ett elbilskörkort skulle kunna innebära.

”Ska vara billigare att ta elbilskörkort”

Renault kommer nu börja samla in underskrifter för sin sak och tanken är att man mot slutet av året ska lämna in dessa samt ett förslag på hur man skulle kunna subventionera elbilar på ett nytt sätt.

– Vårt förslag är i steg ett att subventionera utbildningar. Det ska vara billigare att ta elbilskörkort. Sedan ska det ge fri laddning på vissa platser samt fri parkering.

Är ni från Renaults sida beredda att gå in med pengar, eller subventionera på annat sätt?

– I första skedet ger vi bort 400 fria körlektioner i en elbil. Man kan boka en körlektion i Stockholm, Norrköping och Lund. Vi vill dock att frågan ska lyftas och vill visa att vi är med. Vi ser det här som ett öppet initiativ – det här är inte ett Renault-körkort utan vi välkomnar Nissan, Tesla och övriga aktörer. Vi hoppas att branschen vill driva det här med oss.

Från och med den 2 november går det att skriva under förslaget om ett subventionerat elbilskörkort

Läs mer på elbilskörkortet.se.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL