Nevs skrotar Saab – visar nya loggan

Publicerad:
Uppdaterad:

Nevs

Så här ser nya Nevs-loggan ut

1 av 8

Nu startar ytterligare en ”bil-era” i Trollhättan.

Så beskriver företaget Nevs dagen och i ett pressmeddelande avslöjar de att Saab Cars begravts.

”Från och med i dag är vi företaget Nevs”, skriver företagets vd Mattias Bergman.

En nystart på på en redan påbörjad resa. Nevs, som köpte upp resterna av biltillverkaren Saab, skriver i ett pressmeddelande att de nu påbörjar ett nytt kapitel. Det innebär att man förpassar hela historien med Saab till historieböckerna och framöver enbart kommer att presentera sig själv och sina produkter som ”Nevs”.

– Med all respekt för vår historia och vårt arv, vill vi bli erkända som oss själva, skriver Mattias Bergman.

Ska bli ett globalt märke

Det låter kanske som ett sätt att vilja börja på ny kula, men sanningen är att de inte har tillåtelse att använda ”Saab” längre. Det har försvarskoncernen Saab AB satt stopp för.

Första produkten lanseras 2017 och blir en gammal Saab 9-3, men som bytt namn och blivit till elbil. Men sen ska det bli idel nytt. Långsiktigt är planen att bli en global spelare, dock är man tydlig med att Kina är den prioriterade marknaden.

Som Aftonbladet skrivit tidigare har Nevs tecknad strategiska samarbeten i Kina. Avtal som bland annat innehåller leverans av 150 000 elbilar samt ytterligare 100 000 elfordon.

Återstår att se exakt vad det kommer att innebära, men nu får vi i varje fall se under vilken logga bilarna kommer rulla.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Nevs partnerskap

Sedan rekonstruktionen blev klar har Nevs knutit till sig flera samarbetspartner. Här är de vi vet.

Dongfeng

Nevs har ett tekniskt samarbetet med det kinesiska statsägda Dongfeng Motors.

Tübitak

Samarbete med Turkiets vetenskapliga- och tekniska forskningsråd om att utveckla och hjälpa till vid tillverkningen av en turkisk nationell bil – till den turkiska statens hundraårsfirande (Turkiet firar 100 år 2021)

Panda New Energy

Den viktigaste parntern och den affär som gav otroliga rubriker i fjol. Företaget är helt nybildat och ska syssla med leasing av elbilar. Fram till 2020 ska Nevs leverera 150 000 9-3 elbilar samt ytterligare 100 000 transportfordon.

Volinco

China Volant Industries, Volinco, är ett dotterbolag till China Aerospace och Nevs ska leverera 20 000 9-3 elbilar hit.

New Long Ma

NEvs äger halva företaget som sysslar med fordonstillverkning i kinesiska Fujian. Fabriken är en viktig del i att Nevs ska kunna bygga tillräckligt med bilar.

State Grid

Det kinesiskt statsägda företaget är ett av världens största energibolag. Bolaget är en viktig partner och även om de ännu inte beställt några bilar skriver Nevs att man kommer att leverera ”elfordon till State Grid för både bilparker och leasinglösningar”.

Källa: Nevs

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL