Polisen testar blåljuset: Bra eller provocerande?

Uppdaterad 2015-05-19 | Publicerad 2015-05-18

Alltid blåljus – men lite svagare.

Polisen testar just en ny typ av ljusramp på sina bilar.

Nu frågar de vad du tycker om tilltaget.

Det är nytt sedan årsskiftet. Polisen kör bilar med så kallat ”Cruise light” – en ljusramp som kan lysa med ett fast sken, men lyser svagare. Förhoppningen som polisen har är att det nya blåa skenet ska ge igenkänning utan att provocera.

– Cruise light är ett nytt sätt för oss att tala om att ”här är vi”, sa Per Rickander vid polistekniksektionen vid Rikspolisstyrelsen när polisen presenterade nyheten.

Ger polisen fler möjligheter

Tanken är att polisen ska få ökad synlighet, även i de situationer och miljöer där ”saftblandarna” inte är motiverade. Enligt reglerna får nämligen utryckningsljuset inte användas i andra situationer. Den nya rampen ger enligt Per Rickander andra möjligheter av användandet av ljus.

– Vi kan till exempel använda det vid krogmiljöer under stängning, demonstrationer eller situationer med social oro då vi vill visa på närvaro men undvika att uppfattas som provocerande. Något som de vanliga blåljusen kan göra när vi blinkar av bara sjutton och behöver komma fort fram.

Polisen i Huddinge är en av de som använder den nya ljusrampen, och nu har de på sin Facebook-sida ställt frågan till allmänheten: Hur upplever ni ljusen?

Spännvidden på kommentarerna är bred, men flera tycker att det nya fasta skenet är en bra idé.

De som tycker att tilltaget är mindre genomtänkt trycker på att det kan skapa missförstånd och panik. Dock handlar det inte om att polisbilarna kommer att kryssa på motorvägen i blått sken – enligt reglerna får cruise light endast användas om bilen står stilla eller framförs i gånghastighet

Pågår till och med oktober

Transportstyrelsen har gett polisen tillstånd att pröva den nya funktionen i larmbågen fram till den 31 oktober 2015. Möjligheten att kunna se igenkänningsljuset kommer att finnas i Västerbotten, Gävleborgs, Stockholms, Skånes, Västra Götalands, Kalmars och Östergötlands län.  

Daniel Söderbäck

Följ ämnen i artikeln