Finländarens galna världsrekord på snö

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

Finland

Här är världens snabbaste traktor – körd av rallylegendaren Juha Kankkunen.

Efter fyra mästerskapssegrar i rally-VM slår nu den galne finländaren ett nytt världsrekord.

130 kilometer i timmen i traktorn – på isen.

Långt norrut i Finlands vildmark fick den fyrfaldige rally-mästaren ett ovanligt uppdrag: kör snabbare än någonsin annan gjort tidigare – med en traktor. Med värstingversionen av Valtras nya T-serie, T234, som redskap lät han den 7,4-liters sexcylindriga motorn löpa fritt. I sin standardversion levererar den 250 hästkrafter och 1 000 newtonmeter, men till rekordförsöket erkänner Valtra att man skruvat upp effekten elektroniskt. Den tekniska hårdvaran ska dock fortfarande vara original.

Världens första vinterdäck för traktorer

Rekordförsöket skedde på ett 2,3 kilometer långt snöpackat flygfält knappt nio mil norr om tomtens hemstad Rovaniemi, Finland. Utrustad med världens första vinterdäck för traktorer från Nokian fick Juha köra så fort han kunde och vågade, vilket ledde till rekordhastigheten på 130,165 km/h utslaget på två körningar i vardera riktning – vilket innebär rekord enligt Guinness rekordbok.

– Jag har gjort toppfartstester tidigare i olika bilar. Det här var dock första gången med en traktor och vi slog omedelbart världsrekord! Däcken och traktorn fungerade riktigt bra tillsammans även om vädret var utmanande, säger nya världsmästaren Juha.

Fyrfaldig VM-mästare

2007 slog Juha det dåvarande världsrekordet för en bil på isväg, då med sin egen privata Bentley Continental GT, när han körde i 321,65 km/h. Fyra år senare bättrade han på sitt eget rekord med en snabbare Bentley Continental Supersports som han fick upp i 330 km/h på isen.

Juha har också tagit 23 VM-segrar i rally och där han blivit fyrfaldig mästare som förare för Peugeot, Lancia och Toyota.

Se filmen från rekordförsöket här! (Obs, extern länk)

Publicerad:

MER OM MIN BIL