Körkortet kan dröja i år

Uppdaterad 2013-05-20 | Publicerad 2013-05-17

Köerna för att ta körkort ser värre ut än vanligt, enligt flera trafikskolor. Nya regler med en extra uppkörning för dem som vill köra med tyngre släp, som husvagn, har ökat trycket.

– Det är liksom fel tid på året för såna här köer. Visst, på sommaren är det alltid längre väntetider på grund av mc-uppkörningar. Men vi har märkt att det varit långa väntetider som det aldrig varit något år tidigare, säger Pernilla Gustafsson, delägare och receptionist på Slussens Trafikskola i Stockholm.

Orsaken är nya regler för dem som skaffar B-körkort och vill kunna köra tyngre släp, där vikten tillsammans med bilen får vara högst 4 250 kilo. För att få den nya, utökade behörigheten måste man genomgå ett särskilt förarprov hos Trafikverket, vilket alltså skapat ett högre tryck än vanligt för att få tid för uppkörning. Något som enligt Pernilla Gustafsson är förödande för hennes företag.

Bokar privat i stället

– Vi är en seriös trafikskola som vill boka våra elever när de är färdiga. vilket nu betyder att det är två månaders väntan till ett prov. Det är väldigt svårt att jobba när det är så här, eleverna kanske hellre väljer att boka uppkörning privat, i en annan del av landet.

Berit Johansson, ordförande för Sveriges Trafikskolors Riksförbund, har fått rapporter från flera av förbundets medlemsföretag som upplever att det är svårt att få tider till deras elever för uppkörning.

– Det är svårt att bedriva en vettig verksamhet under de här förutsättningarna. Självklart hoppas vi på en förbättring, men det är bekymmersamt.

Anställer extrapersonal

På Trafikverket säger man att det är ett ökat tryck nu, men Ylva Lundin, kommunikationsansvarig på Trafikverkets förarprov, vill inte kalla det för långa kötider. Bokar man i god tid behöver man inte vänta ovanligt länge, menar hon.

– Det kan vara högre tryck på vissa orter, men därför har vi satt in olika insatser före och under sommaren, säger Lundin.

Myndigheten anställer extrapersonal, flyttar semestrar och på vissa provplatser kommer det vara kvälls- och helgöppet för att möta det ökade antalet förarprov.

– Boka i god tid och var väl förberedd så du inte hamnar i omprovskö, för det ökar trycket ännu mera. Om möjligt kanske man kan göra provet på annan ort, är Ylva Lundins råd till den som ska göra förarprov.

TT

Följ ämnen i artikeln