7 tips för att maxa bilförsäljningen

Uppdaterad 2024-04-18 12.15 | Publicerad 2023-08-23

– det här ska du tänka på

Artikeln innehåller annonslänkar

Är det dags att sälja bilen?

Här listar vi smarta tips och trix som är bra för dig att veta om för att du ska få en så smidig försäljning som möjligt.

Att sälja sin gamla bil är något många drar sig för. Det finns gott om oseriösa köpare, en hel del regler och än mer osäkerhet kring vad som gäller med försäkringar.

Säljer du din bil till en privatperson, tillexempel via Blocket, är det viktigt att tänka på att genomföra ägarbytet korrekt. Detta gör du smidigast via Transportstyrelsens app. Kom dock ihåg att aldrig låta någon fotografera ditt körkort, att det är DU som fyller i uppgifterna och att du sparar ägarbeviset tills du fått en bekräftelse på att ägarbytet gått igenom.

ANNONS

Säljer du däremot via en bilfirma får du din bil värderad och får sedan en offert som du får ta ställning till. Tänk på att bilfirman i sig vill kunna plocka ut en vinst, men att en fördel kan vara att de sköter allt från försäljning och ägarbyte åt dig. Allt som oftast kan du även byta in din bil och dra av summan från ett köp på en ny bil hos dem.

1. Fixa till bilen

Se till att tömma bilen på alla dina tillhörigheter. Lägg lite extra tid och kraft på att städa ut den, ta en biltvätt, damma av inne och under motorhuven samt reparera mindre skador för att kunna höja värdet. Ta även fram allt som ska ingå som tillexempel vinterdäck, extranycklar och låsmuttrar.

Fotografera snyggt, men var ärlig och rak på sak med både bilens finesser och skavanker. Ju ärligare du är desto svårare blir det att förhandla ner priset.

2. Gör en extern värdering

Hamna inte i fällan att övervärdera din bil. Men svälj inte den första värderingen du får med hull och hår. Gör en extern värdering hos olika bolag för att få en uppskattning av bilens värde. Det kan skilja sig markant.

Kika även vad liknande bilar ligger ute för. Detta ger dig en uppfattning kring vilken prisbild du ska lägga dig på. Räkna även med en viss prutmån.

3. Kontrollera att allt fungerar

Det är extremt viktigt att du kontrollerar att allt fungerar. Du får inte mörka eller undanhålla fel på bilen. Om du gjort det kan köparen häva köpet och till och med begära skadestånd.

Uppmuntra köparen att undersöka bilen då köparen har undersökningsplikt. Men tänk på att även om du skrivit ut ”säljs i befintligt skick” kan säljaren ha rätt till ersättning för grova fel enligt köplagens felbestämmelser.

4. Ha alla dokument redo

Se till att alla dokument och värdehandlingar finns på plats. Visa upp ägarbevis, skattebevis, besiktningsprotokoll, serviceboken och så vidare. Ju mer du kan bevisa att du tagit hand om bilen korrekt desto bättre.

Se även till att du har ett köpekontrakt i två exemplar. Du hittar ”köp av personbil mellan privatpersoner” hos Konsumentverket.

5. Provkör säkert

Om en privatperson vill provköra bilen är det viktigt att du kontrollerar hens körkort, samt att du åker med. Kontrollera vilka kvalifikationskrav som gäller, exempelvis körkort, ålder med mera som just ditt försäkringsbolag har – innan du låter någon annan köra din bil.

När det gäller bilhandlare frågar du dem vad som gäller specifikt för deras verksamhet.

6. Gör ett korrekt ägarbyte

Ha ditt registreringsbevis redo, detta ska vara i originalskick. Om du fysiskt ska skicka in brevet till Transportstyrelsen är det den gula delen som ska skrivas under. Gör du ägarbytet via Transportstyrelsens app följer du helt enkelt instruktionerna där. Men tänk på att det är både du som ägare av bilen och köparen som ska skriva under.

Det är alltid du som säljare som är skyldig att skicka in ägarbeviset. Detta är en värdehandling och ska inte ges till köparen. När bytet är gjort får du en bekräftelse av Transportstyrelsen.

7. Tänk på lån och försäkringar

Se till att du inte har lån på bilen. Om så är fallet kan det gå att överföra lånen till köparen, men det är inte säkert att långivaren accepterar den nya låntagaren.

En bilfirma kan gå med på att ta över lånen. Men det minskar ju såklart värdet på bilen. Leasar du din bil kan du överlåta leasingkontraktet, vilket görs hos leasinggivaren.

När det gäller försäkring är det upp till köparen att teckna en ny försäkring för bilen. Detta ska göras samma dag som köpet genomförs.

För dig som säljare avslutas försäkringen automatiskt från det datum då ägarbytet genomförts.

ANNONS

Publisert: