Annons

Tesla-miljardärens galna löfte för miljön

Tesla Inc:s vd Elon Musk erbjöd sig nyligen att installera batterier till ett värde av cirka 220 miljoner svenska kronor inom 100 dagar.

Och skulle han missa leveransdagen så erbjudander han batterierna gratis.

Bakgrunden till Elon Musks uttalande är att delstaterna Victoria och South Australia drabbats av många strömavbrott de senaste månaderna.

Bristerna beror delvis på att kolkraftverket Hazelwood har stängts ner, men federala företrädare har även klagat över att de nya miljövänligare energislagen är “opålitliga”. När vinden inte blåser och solen inte skiner, krävs ju som bekant andra energikällor.

"Annars är det gratis"

I en debatt som utbrutit på Twitter kring hur man skulle kunna lösa problemet frågade den australiske affärsmannen Mike Cannon-Brookes om Musks företag Tesla kan få ett nödsystem med energilagring på plats. "Om jag kan säkra pengarna (och politiken), kan du garantera 100 MWh inom 100 dagar?” Då svarade miljardären Elon Musk: "Tesla installerar och får igång systemet 100 dagar från kontraktsskrivning, annars är det gratis".

EXTERN LÄNK

Låt Kundkraft hitta bästa avtalet för dig – klicka här!

Tesla erbjuder sig alltså att installera ett batterisystem som ska träda in vid svackor i energiproduktionen, som exempelvis nattetid samtidigt som vinden är svag.

“You are on mate”, svarade Cannon-Brookes. “Ge mig 7 dagar för att försöka reda ut politik och finansiering"

Är batterier lösningen?

Nu uppstår frågan. Är verkligen batterierna billiga nog att vara ett kostnadseffektivt sätt att lösa energikriser som den i södra Australien?

– Svaret är tyvärr "nej", säger Anders Kaijser som är affärsområdeschef på Kundkraft. Särskilt under rådande marknadsstrukturer.

– Batteripriserna har visserligen rasat den senaste tiden och ett pris på cirkaa 250 dollar per kilowattimme (kWh), är relativt billigt. Men den totala kostnaden (inklusive att bygga anläggningen) skulle vara ungefär 500 dollar per kWh för att koppla batterierna upp till nätet.

En anläggning på 100 MWh skulle därmed kosta cirka 50 miljoner dollar och vara svår att försvara ekonomiskt jämfört med andra typer av energikällor. Anders Kaijser tycker att det som är mest intressant är att det uppkommit en seriös diskussion angående batterier som “back-up”.

– Det är en diskussion som garanterat kommer att fortsätta. Förnyelsebar energi kommer kräva nya lösningar för att lagra energi för att på riktigt kunna konkurrera med energi från andra källor.

Kundkraft bidrar till utvecklingen

Kundkraft har länge arbetat med bara grön el för att på så sätt stödja utvecklingen av förnyelsebar energi.

– Vi har 250 000 medlemmar som idag bidrar till att utveckla förnyelsebar energi. Genom att våra medlemmar bara använder grön el bidrar de till utvecklingen mot en fossilfri framtid, säger Anders Kaijser.

Eftersom Kundkraft årligen omförhandlar elen åt alla deras medlemmar så har medlemmarna alltid grön el till ett lågt elpris.

– På det sättet slipper man oroa sig för sitt elavtal.

EXTERN LÄNK

Låt Kundkraft hitta bästa avtalet för dig – klicka här!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln