Annons

Så kan vi lagra energi i framtiden

Energilagring blir en allt hetare fråga i takt med att allt mer förnyelsebar energi kopplas till elnäten.

Här listar Kundkraft de 6 bästa sätten att lagra energi som finns för närvarande.

När förnyelsebar energi ökar så ökar även behovet av att lagra energi. Solkraft producerar ju bara el när solen lyser och vindkraftverken snurrar bara när det blåser. Dessutom kan det blåsa som mest på natten när behovet av el är som minst.

– För att kunna lagra energi vid produktionstoppar kommer nya tekniker krävas, säger Anders Kaijser, affärsområdeschef på Kundkraft.

Här är de bästa metoderna för närvarande:

Pumpkraft

Samma funktion som ett vattenkraftverk, men i ett pumpkraftverk pumpar man upp vatten till en vattenkraftsdamm vid överskott på el. När elen sen behövs släpps vattnet ner genom en turbin på samma sätt som ett vanligt vattenkraftverk.

Metoden är bra för storskalig lagring av el och står i dagsläget för den största lagringen av energi i världen. Globalt finns ungefär 300 anläggningar. Sverige har två anläggningar, där den första anläggningen byggdes redan 1856.

Batterier

Utvecklingen av batterier har gått väldigt snabbt de senaste åren. Framförallt är det tekniken inom litiumjonbatterier som har gått framåt, vilket gjort att priset sjunkit med 80 procent de senaste fem åren.

Batterierna har relativt hög verkningsgrad (80-90 procent), man kan lagra mycket energi på en liten yta och det är relativt skonsamt för miljön. Nackdelen är säkerheten, eftersom batterierna kan överhettas och börja brinna.

Tryckluft

Energilagring via tryckluft innebär att överskottsel används för att komprimera luft som pressas ner i underjordiska hålrum. När el sedan behövs igen släpps luften ut via en turbin.

Problemet med tryckluftstekniken är stora energiförluster i form av värme när luften komprimeras. Därför är verkningsgraden låg, runt 40–50 procent. I den nya generationens tryckluftsteknik försöker man återvinna spillvärmen och tror då att man kan få upp verkningsgraden till 70 procent.

Power to gas

Power to gas är en teknik som används för att konvertera elektrisk energi till ett gasbränsle.

Det finns några olika metoder i bruk, vilka alla bygger på att producera vätgas genom elektrolys. Vätgasen lagras och kan därefter användas som bränsle på olika sätt. 

EXTERN LÄNK

Alltid grön el till lågt pris via Kundkraft – klicka här

Fördelen är att man kan lagra mycket energi över relativt lång tid. Nackdelen med metoden är relativt låg verkningsgrad och säkerhetsproblem på grund av explosionsrisken med vätgas.

Svänghjul

Tekniken går ut på att energi används för att accelerera ett hjul till hög rotationshastighet. Oftast snurrar hjulen i vakuum eller helium. Desto mer energi som tillförs systemet, desto snabbare rotation. När man extraherar energi från systemet minskar rotationshastigheten.

Metoden är bra när man snabbt vill lagra hög effekt på en begränsad yta. Då är även verkningraden hög (95 procent). Nackdelen är att man bara kan lagra energin under en begränsad tid.

Superkondensator

Superkondensatorer kan snabbt laddas upp och laddas ur vilket gör att de ofta används för att ta hand om bromsenergi i exempelvis hybridbilar.

Den huvudsakliga fördelen med superkondensatorer är dess höga energidensitet, verkningsgrad (95 procent) och antalet möjliga urladdningscykler under en livstid.

EXTERN LÄNK

Låt Kundkraft hitta bästa avtalet för dig – klicka här

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln