Annons

Starta eget – därför är försäkringen så viktig

Trygg-Hansa har lång erfarenhet av företagsförsäkringar och vet vilka behov som finns i just din bransch.

Att gå från anställd till egenföretagare innebär en ny tillvaro, full av spännande möjligheter.

Samtidigt är det ett stort steg med mycket att tänka på.

Här är några tips för dig som står i startgroparna.

Glöm inte försäkringen

En företagsförsäkring är ditt främsta skydd mot oförutsedda händelser. Om din utrustning plötsligt och oförutsett skadas eller blir stulen, om en kund kräver dig på skadestånd, om du eller någon av dina medarbetare råkar ut för en olycka på jobbet – då är det skönt att ha en trygghet i ryggen.

Vilken försäkring som passar dig beror på vad det är för typ av verksamhet du bedriver. Trygg-Hansa har lång erfarenhet av företagsförsäkringar och vet vilka behov som finns i just din bransch.

Några saker ingår i alla Trygg-Hansas företagsförsäkringar, exempelvis en ansvarsförsäkring som skyddar dig mot dyra misstag. Även avbrottsförsäkring, som hjälper dig om verksamheten helt eller delvis står stilla efter till exempel en brand eller ett inbrott: då ersätter Trygg-Hansa både dina fasta kostnader och den vinst du går miste om.

Under uppstarten är det lätt att tänka att man inte har så mycket av värde att försäkra, kanske har du heller inte några firmalokaler. Du behöver dock ha en företagsförsäkring för att få skyddet som ansvarsförsäkring och avbrottsförsäkring ger. Dessutom täcker inte hemförsäkringen firmans dator och mobil.

Trygga ekonomin innan

Under din första tid som företagare kanske du har en låg inkomst, eller ingen alls. Därför gör du klokt i att spara ihop en buffert innan du startar eget.

Enskild firma eller aktiebolag

Vilken bolagsform bör man välja? Om du är ny som företagare kan enskild firma vara att föredra, särskilt om du bara är en person i företaget. Enskild firma är lätt att starta – i regel är det enda kravet en godkänd F-skattsedel – och du behöver inte gå in med något startkapital.

En risk med enskild firma är dock svårigheten att separera företagets ekonomi från din privata. Det kan stå dig dyrt privat om företaget får stora skulder. Drivs bolaget som aktiebolag är bolagets ekonomi mer frikopplad din privata ekonomi.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln