Annons

Psykisk ohälsa ökar bland barn och unga

Under 2017 ökade antalet kontakter till Bris med 5 procent.

Precis som året innan var psykisk ohälsa det vanligaste ämnet – 36 procent av de kurativa samtalen handlade om det.

Bris tog emot 28 400 samtal förra året, att jämföra med cirka 27 000 under 2016.

Psykisk ohälsa var det vanligaste ämnet, med frågor kring  depression, diagnoser, självdestruktivitet, självmord, ätstörningar, ångest och nedstämdhet.

80 procent av de som hörde av sig var tjejer, 13 procent killar, 2 procent ickebinära. 5 procent ville inte välja eller så saknades uppgift om kön.

De flesta som hörde av sig var i åldern 13-15 år.

– Samhället speglar sig i mötet med våra kunder då vi ser samma problem. Gör vi ingenting kommer den psykiska ohälsan stå för den största sjukdomsbördan i världen 2030, säger Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa, som samarbetar med Bris.

EXTERN LÄNK:
Familjehjälpen – Trygg-Hansas service för dig som vill ha vägledning om stöd och ersättning

Konstaterar att fler barn borde kunna få stöd tidigare

Rapporten utgår från aktuell forskning och barns samtal till Bris. Här konstateras bland annat att insatser måste till för att fler barn ska få förutsättningar att klara skolan. Det konstateras även att fler barn borde kunna fångas upp och få stöd tidigare.

– Vi ser att vårdkedjan behöver utvecklas så att den kan tillgodose behovet av vård och behandling för barn och unga med psykisk ohälsa. Det handlar om att bygga ut primärvården så att elevhälsan och vårdcentralerna i större utsträckning kan behandla lindrigare former av psykisk ohälsa, och att BUP har tillräckliga resurser för att ge vård vid allvarligare psykisk ohälsa, säger Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog.

Så många unga har psykisk ohälsa

Bris rapport visar liknande resultat som en ny rapport från Socialstyrelsen. Där framgår att psykisk ohälsa hos barn och unga vuxna ökar: omkring 10 procent av flickor, pojkar och unga män har någon form av psykisk ohälsa.

– Bland orsaker till ökningen nämns livsvillkor, skola, en större benägenhet att prata om sin psykiska ohälsa samt samsjuklighet mellan neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa, säger Alexandra Gahnström.

EXTERN LÄNK:
Familjehjälpen – Trygg-Hansas service för dig som vill ha vägledning om stöd och ersättning

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln