Annons

Lärare – så vet du om du har rätt lön

Vad är en rimlig lön egentligen?
Och hur förbereder man sig inför lönesamtalet på bästa sätt?
Här kommer några nyttiga tips för dig som är lärare.

Lönen är en ständigt het fråga. Och för lärarkåren ser det i nuläget ganska ljust ut.

– Marknadslöneläget ser lite olika ut beroende på var du bor och vilken yrkeskategori du tillhör. Men generellt är det en stor brist på lärare – så just nu har vi en gynnsam arbetsmarknad för i stort sett alla lärargrupper, säger Anders Öberg. 
Han är vägledare på Lärarförbundet Kontakt och lönecoachar dagligen medlemmar över telefon. 

Då är chansen till lönelyft störst

Störst chans till ett lönelyft har du när du är nyutexaminerad och ska ta ditt första jobb eller när du ska skriva ett nytt anställningsavtal, exempelvis när du byter jobb. Men självklart kan du påverka även vid de årliga lönesamtalen.

Hur påverkar man bäst lönen på sin befintliga arbetsplats då? 

Kolla upp marknadslönen

Anders Öberg rekommenderar att man läser på inför lönesamtalet.

– Vilka uppsatta mål finns på din arbetsplats och hur uppfyller du dem? Ta reda på hur lönerna ser ut på arbetsplatsen, kommunen eller koncernen och i landet i övrigt. Kolla även upp marknadslönen. Vad betalar din arbetsgivare om en lärare med samma utbildning och erfarenhet som du har anställs i dag? säger han.

Som medlem i Lärarförbundet har du tillgång till webbverktyget Min lön. Med hjälp av det får du full koll på lönestatistiken – och en god grund för ditt lönesamtal.

Verktyget som ger dig full koll

I Min lön kan du se ditt löneläge, hur din löneutveckling har sett ut och få tips om hur du i framtiden kan påverka den. Genom att jämföra löner utifrån kollektivavtal, yrke, år, ålder och ort eller område får du bästa möjliga överblick. Vad andra lärare tjänar och hur bra olika arbetsgivare betalar.

Utöver detta verktyg kan medlemmar även ställa frågor få personlig lönecoachning via Lärarförbundet Kontakt.

– Prata också gärna med ditt ombud eller kontakta din avdelning. De kan ge mer utförlig information om statistiken och mer aktuella uppgifter om löneläget och hur löner sätts på orten när man får en ny anställning, säger Anders Öberg.

Högre lön – för både din och dina kollegors skull

Men om man blir missnöjd då? Viktigt är att komma ihåg att varje lönesamtal är en del i en lång process. Det du säger denna gång kommer att ha betydelse för nästa lönesamtal.

– Fundera dessutom på om det finns en viss lön du skulle vara nöjd med. Sätt ett mål för vad du vill uppnå och be att din chef och du gör en plan för hur du skulle kunna komma dit. Och kom ihåg: det är inte bara du som tjänar på att få ett lönelyft – om du lyckas kan det ge även dina kollegor stöd och argument!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln