Annons

Experten: Så blir "el till inköpspris" en dyr affär

Det är hög tid att se över sitt elavtal inför den kommande vintern. Och visst lockar elbolagens erbjudande om el till inköpspris?

Men då ska du se upp. Det totala priset kan nämligen komma att bli dyrt i slutändan.

Har du blivit erbjuden “el till inköpspris”? Då gäller det att kontrollera ett par saker. El till inköpspris är nämligen ofta inte så billigt som det låter.

– “El till inköpspris” får en att tro att man betalar det pris som elbolaget betalar på nordpool, nordens elbörs. Men så är det inte. Elbolagen lägger nämligen på sina kostnader för inköpen och det kan variera bolag för bolag, säger Anders Kaijser som är affärsområdeschef för Kundkraft.

– Ofta kan elbolagen även lägga på en fast avgift förutom kostnader för inköp, vilket gör att det totala elpriset i slutändan kan bli dyrt.

Pris med en baktanke

Är elpriset väldigt lågt nu så kommer det bli dyrt efter hand.

– Inget elbolag har ett exceptionellt lågt elpris utan att ha en baktanke. Om priset är väldigt lågt nu så kommer man höja det efterhand och lägga på en avgift, eftersom man vet att du som kund inte märker när elbolaget höjer elpriset, säger Anders vidare.

– Jag har sett kampanjavtal som ligger under marknadspriset på nordpool. Det innebär att man förlorar pengar på varje kilowatt-timme. Anledningen till att elbolagen kan erbjuda ett så lågt elpris är att de vet att de flesta inte märker när man höjer elpriset och lägger på en avgift.

Årlig upphandling

Kundkraft genomför en årlig upphandling där du som medlem får det elbolag som bjudit lägst elpris i Kundkrafts upphandling.

– Som medlem i Kundkraft slipper man oroa sig för sitt elavtal. Via Kundkraft får man nämligen alltid ett lågt elpris utan några fasta eller dolda avgifter, säger Anders.

EXTERN LÄNK

Låt Kundkraft hitta bästa avtalet för dig – klicka här!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln