Annons

Larmet: 2 av 3 lärare oroliga för sjukskrivningar

Hela 67 procent av lärarna svarade att arbetsbelastningen har ökat under pandemin.

Efter en kaotisk vår, med plötsligt påtvingad distansundervisning, gläds både lärare och elever åt att gymnasieskolorna nu åter har öppnat.

Men samtidigt är oron utbredd: hur kommer det att gå egentligen?

Pandemin påverkade hela samhället, på alla plan.

De flesta branscher anpassade kraven efter förutsättningarna – med sänkta resultatmål, bland annat – men skolvärlden gick snarare åt motsatt håll. I grundskolorna har många lärare tvingats undervisa både närvarande och frånvarande elever, och täcka upp för frånvarande kolleger. Dessutom har var en fjärdedel av lärarna behövt ta hand om den extra städning som riktlinjerna kring covid-19 kräver.

67 procent drabbade av ökad arbetsbelastning

En undersökning som Lärarförbundet genomförde i maj vittnar om hur hårt arbetssituationen påverkats av covid-19. Hela 67 procent svarade att arbetsbelastningen har ökat.

En lika tråkig som naturlig följd av detta är ökad stress. Två av tre lärare kände oro för att deras kolleger ska bli sjukskrivna på grund av arbetsrelaterad stress om pandemin fortsätter i höst. Hälften av lärarna oroade sig dessutom för att själva bli sjukskrivna.

Gymnasieskolorna riskerar samma misstag

Tre av fem uppgav att det har varit svårare att lära eleverna det de ska. Detta gällde särskilt de lärare som undervisade digitalt.

Bland landets gymnasielärare, som under våren gick över helt till distansundervisning, är det därför många som välkomnar att gymnasieskolorna öppnar igen. Men inte utan brasklappar.

– Ändrade scheman med elever både i klassrummen och på distans var verkligen inte någon framgångssaga i grundskolan under våren. Det ledde till ett väldigt tungt dubbelarbete och en kraftigt ökad arbetsbelastning. Nu riskerar även gymnasieskolan att belastas med mycket extra planering som landar rätt ner i lärarnas knä, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Kräver förbättringar

Lärarförbundet kräver nu flera åtgärder för att hösten ska fungera bättre.

Bland annat måste kraven på skolan och lärarna anpassas så länge pandemin pågår.

Om man själv tillhör en riskgrupp, eller har en nära anhörig som gör det, ska man få möjlighet att jobba hemifrån: går inte detta ska man få smittskyddspeng. Närundervisning måste fortsätta vara grundprincipen i skolan – det vinner både elever och lärare på.

Och de insatser som görs för att minska smittspridning ska utföras av rätt yrkesgrupper.

– Lärare ska inte behöva använda sin arbetstid till uppgifter utanför läraruppdraget, som städning eller teknisk service – det är oacceptabelt. Där har många huvudmän en ordentlig hemläxa att göra, säger Johanna Jaara Åstrand.

LÄS OCKSÅ: 5 tips – så kan stress på jobbet motverkas

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln