Cancer botas inte av ord – tillför resurser

Replik från Vänsterpartiet om cancervård

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-02-09

Karin Rågsjö svarar Cecilia Widegren om cancervården.

REPLIK. I moderata Cecilia Widegrens värld ligger välinformerade cancersjuka och klickar på datorn för att hålla sig uppdaterade om vilken vårdgivare som har den bästa cancervården för att sen välja den vården till sig själva.

Vi andra vet att verkligheten är en annan och att allas rätt till god, högkvalitativ cancervård måste vara högsta prioritet.

En del viktiga steg mot en likvärdig cancervård har tagits men det innebär inte att vi har uppnått målet om en jämlik och likvärdig svensk cancervård. Vänsterpartiet menar att mer behöver göras. Det är inte acceptabelt att socioekonomiska faktorer, kön eller geografi ska påverka vilken cancervård människor erbjuds. Vänsterpartiet har efterfrågat en utredning som analyserar omotiverade och regionala skillnader avseende väntetider, användning av nya cancerläkemedel, screeningverksamhet samt uppföljningsrutiner för cancersjukdomar.

Den borgerliga skattesänkarpolitiken som resulterade i skattesänkningar för 140 miljarder och medföljande nedskärningar har naturligtvis påverkat också cancervården, något som Cecilia Widegren utelämnar. Cancervården brottas dessutom, liksom stora delar av övriga vården, med kompetensförsörjningsproblem.

Vänsterpartiet har motionerat om att regeringen bör komplettera cancerstrategin med en kompetensförsörjningsplan för cancervården.

Men cancer botas inte av ord. För att strategier ska vara meningsfulla måste de kompletteras med kraftigt stärkt ekonomi till vården, omfördelning via skattsedeln där de rika bidrar betydligt mer än i dag. En sådan politik står Vänsterpartiet för.


Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.