Vår vädjan till läkare om Ozempic står fast

Replik från Läkemedelsverket om bristen på diabetesmedicinen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2024-04-23 | Publicerad 2024-04-22

Under rådande bristsituation vore det oansvarigt av Läkemedelsverket att inte agera för att värna tillgång för de patienter med sjukdomar som läkemedlen är godkända för. Replik från Veronica Arthurson och Rickard Ljung.

REPLIK. Generalsekreteraren för Riksförbundet obesitas Sverige skriver i Aftonbladet att Läkemedelsverket hade fel när patienter med obesitas gjordes till syndabockar för bristen på Ozempic.

Vi förstår Jenny Vinglids ilska över hur obesitaspatienter bitvis har framställts i mediedebatten. Men Läkemedelsverket har aldrig pekat ut en syndabock, och det vet Obesitas Sverige mycket väl.

Läkemedelsverket har vädjat till läkarkåren ”att inte förskriva läkemedel avsedda för behandling av typ-2-diabetes, till patienter som inte har typ-2-diabetes”. Det som en av flera åtgärder för att säkerställa tillgången på dessa läkemedel till patienter med typ-2-diabetes.

 

Det Socialstyrelsen visade nyligen var att var femte till sjätte patient som i januari och februari 2024 hämtade ut dessa läkemedel inte hade typ-2-diabetes.

Läkemedelsverkets tidigare analys över första halvåret 2023 visade att drygt 20 procent av nyförskrivningen av så kallade GLP-1-receptoragonister, så som Ozempic, var till personer utan diabetes, en kraftig ökning från åren innan då andelen låg mellan 5 och 10 procent.

 

Under rådande bristsituation, vore det oansvarigt av Läkemedelsverket att inte agera för att värna tillgång för de patienter med sjukdomar som läkemedlen är godkända för.

I det ansvaret ingår också att vägleda förskrivare utifrån den information och kunskap som Läkemedelsverket besitter om bristsituationer för läkemedel. Därutöver värnar Läkemedelsverket fortsatt om den fria förskrivningsrätten och den enskilde läkarens bedömning.

 

Vid brist på läkemedel måste hälso- och sjukvården prioritera och främja en jämlik vård mellan patientgrupper, här kan enskild läkare behöva vägledning utifrån den överblick vi har över bristsituationen.

Under rådande omständigheter tar Läkemedelsverket vårt ansvar och vi står fast vid vår vädjan att fortsatt endast förskriva dessa läkemedel inom godkänd indikation.

Obesitas Sverige är mycket välkommen att föra samtal direkt med Läkemedelsverket.


Veronica Arthurson, läkare, docent, direktör
Rickard Ljung, läkare, professor, enhetschef
Båda på Läkemedelsverket

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

Följ ämnen i artikeln