”Sverige först” ska gälla i EU-politiken

Åkesson och Weimers: SD:s mål är att ta de andra partiernas mandat och lägga om strategin

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-02-13

Vårt mål är en omläggning av europapolitiken på samma sätt och med samma medel som vi vann debatten om migrationspolitiken. Genom att ta de andra partiernas mandat, skriver Jimmie Åkesson och Charlie Weimers, Sverigedemokraterna.

DEBATT. I en studie av hur partierna i Europaparlamentet röstat om att flytta makt till Bryssel eller återbörda makt till medlemsstaterna fann den oberoende tankesmedjan EU Matrix att Sverigedemokraterna var enda svenska parti som röstat för att återbörda mer makt till Sverige.

Alla andra partier har under mandatperioden röstat för att flytta mer makt bort från Sverige, till Bryssel.

 

Röda och blå regeringar har i decennier sålt undermåliga förhandlingsresultat som framgångar.

Om små länder inte sätter hårt mot hårt körs man över.

Exempelvis infördes minimilönsdirektivet som hotar den svenska arbetsmarknadsmodellen trots skandinaviska protester. Även dygnspassen har underminerats. Krav på kvotering av bolagsstyrelser undergräver äganderätten och vår största nationella resurs, skogen, har tagits i anspråk som gemensam kolsänka för att kompensera för kontinentens smutsiga elproduktion.

 

Denna mandatperiod har Bryssel antagit över 10 000 nya eller uppdaterade rättsakter och beslut, ökat EU-avgiften samt normaliserat skuldfinansiering genom Coronafonden.

Nästa mandatperiod planeras ytterligare maktöverföring, ännu fler nya regleringar, ytterligare ökning av EU-avgiften, fortsatt skuldfinansiering samt införandet av EU-skatter. Det är vi emot.

 

Med en ny EU-strategi kan vårt land stärka sin förhandlingsposition och uppnå mycket bättre resultat.

Vårt mål är en omläggning av europapolitiken på samma sätt och med samma medel som vi vann debatten om migrationspolitiken. Genom att ta de andra partiernas mandat.

 

Alla som förhandlat vet att man måste vara redo att lämna förhandlingsbordet för att få önskvärt resultat.

Därför vill vi avlägsna skrivningarna om Sveriges medlemskap i EU ur grundlagen.

Det signalerar att Sverige som en yttersta åtgärd har beredskap att lämna, och Bryssel har inte råd att förlora fler nettobetalare.

 

Vidare bör riksdagen införa ett folkomröstningslås. Alla maktöverföringar av betydelse eller nya eller större krav på inbetalningar måste föregås av en folkomröstning.

Om nya maktöverföringar, dramatiskt höjda avgifter eller nya EU-skatter ska underställas svenska folkets prövning kommer det ha en återhållande effekt.

 

Därtill bör regeringen driva fler beslut till EU-domstolen för avgöranden när EU:s institutioner agerat utanför sin kompetens eller bryter mot subsidiaritetsprincipen.

Slutligen bör regeringen låta utreda vilka EU-lagar som har överimplementerats för att minska bördan för svenska företag.

Samtliga av dessa förslag kan genomföras i Sverige och skulle dramatiskt förbättra vår förhandlingsposition.

 

I Europaparlamentet kommer Sverigedemokraterna fortsätta flytta fram våra positioner.

Denna mandatperiod samlade vi en majoritet för att terrorklassa Ryssland, ett initiativ Socialdemokraterna först försökte stoppa. Vi har även lyckats få bygga en majoritet för våra krav på att EU:s finansiering och legitimering av islamism ska upphöra.

 

Vi leder den konservativa gruppens migrationspolitiska arbete och har satt agendan för den migrationsrestriktiva högerns politik.

När Moderaterna gjorde upp med socialdemokrater, gröna och vänstern om migrationspakten ledde vi motståndet mot påtvingade migrantkvoter.

 

Så länge vi har en gemensam yttre gräns måste den försvaras gemensamt. Ingen gräns är starkare än sin svagaste punkt.

Därför kommer vi nästa mandatperiod fortsätta arbeta för att fysiska gränshinder ska finansieras via EU:s budget, att bistånd ska villkoras med återvändandeavtal och att hela asylprocessen ska flyttas till mottagningscenter utanför Europa.

I valet till Europaparlamentet den 9 juni söker Sverigedemokraterna folkets mandat för en ny EU-strategi och för att fortsätta driva svenska intressen i Bryssel. Vi kommer alltid att sätta Sverige först.


Jimmie Åkesson, partiledare (SD)
Charlie Weimers, toppkandidat till Europaparlamentet (SD)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.