Ikea besudlar sitt och Sveriges rykte

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-06-24 | Publicerad 2016-06-22

Debattörerna: Anställda tvingas delta i möten där fackanslutning svartmålas

Ikea har byggt upp ett gott rykte som kommer ur en värdegrund som bygger på rättvisa på arbetsplatsen. Genom att inte låtsas om, eller låta bli att ingripa mot antifackliga verksamheter i USA, äventyrar Ikeas koncernledning nu företagets goda namn, skriver LO:s Karl-Petter Thorwaldsson tillsammans med Philip Jennings, (UNI) och Sharan Burrow (ITUC).

DEBATT. På måndag, den 27 juni, kommer anställda på Ikeas varuhus i USA, Stoughton Massachusetts, att ta ställning om de vill ansluta sig fackligt på sin arbetsplats. Detta görs genom ett val, där de anställda röstar om de vill vara med eller inte.

Men ledningen på Ikea i USA har gjort allt för att blanda ihop korten och lagt sig i för att påverka resultatet av valet med oschyssta metoder. Att som företag blanda sig i om de anställdaska vara med i facket eller inte strider mot Ikeas kärnvärden och arbetares rätt att organisera sig fackligt. Ikea i USA:s agerande kastar inte bara en skugga över företaget utan också över den svenska modellen. Det är helt oacceptabelt.

Ikea har byggt upp ett gott rykte som kommer ur nyskapande, bra design och en värdegrund som bygger på rättvisa på arbetsplatsen. Genom att inte låtsas om, eller låta bli att ingripa mot antifackliga verksamheter i USA, äventyrar Ikeas koncernledning nu företagets goda namn.

Ikea i USA bryter mot företagets egna grundläggande värderingar, som fastläggs i företagets "medarbetarprinciper“ (Co-worker Principles) och "Inter-Ikeas uppförandekod", genom att i praktiken hindra anställda vid Ikea-varuhuset i Stoughton i Massachusetts att ansluta sig till den fackförening som de själva valt, United Food and Commercial Workers’ Union (UFCW).

Istället kräver man att det anordnas en omröstning bland de anställda och man försöker påverka denna omröstning genom olika tvivelaktiga och odemokratiska metoder.

Ett exempel på en sådan metod är att man tvingar de anställda att delta i obligatoriska arbetsplatsmöten då ledningen eller anställda som pressats till det, svartmålar följderna av att man bildar en fackförening.

Dessa möten, som ibland pågår under flera timmar, är odemokratiskaoch utgör en slags hjärntvätt. Facket tillåts inte delta i mötena och nekas att anordna egna arbetsplatsmöten.

De anställda ställs inför ett vinklat val mellan facket och företagetmedan UFCW i själva verket, som ett ansvarsfullt fackförbund, vill att företaget både respekterar sina anställda och lyckas kommersiellt.

Dessa verksamheter i USA fläckar ner Ikea:s välförtjänta globala rykte som ett företag som värderar sina anställda och inte bara sina vinster.

För många kunder runtom i världen är Ikea synonymt med Sverige, och i förlängningen besudlar man hela landet.

Vi kräver att Ikeas koncernledning ingriper och tillrättavisar företaget i USA. Både Ikeas anställda och Ikeas kunder förväntar sig det.

Philip Jennings, UN General Sekreterare för UNI (världsfacket för handeln)

Sharan Burrow, General Sekreterare ITUC (världsfacket)

Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.