Ja – vi klarar oss inte utan Nato

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-06-05

Allan Widman (FP): Den svenska alliansfriheten saknar ändå trovärdighet

I början på mars lade den ryska ambassaden i Stockholm ut en text på sin hemsida där Sverige pekades ut som skyldigt till inbördeskriget i Ukraina. Bara några dagar senare uttalade den ryske ambassadören i Köpenhamn att danska örlogsfartyg kunde bli mål för ryska kärnvapen.

Intrycket är att Ryssland bränner sina broar till väst och att en större väpnad konflikt i Europa på nytt kan stå för dörren.

I en sådan omvärldssituation måste Sverige överväga alla möjligheter att stärka sin nationella säkerhet. Även mindre satsningar på den egna försvarsförmågan är bra, men naturligtvis helt otillräckliga för att möta utmaningar från stormakter som Ryssland. Vi behöver försvara oss tillsammans med andra demokratiska länder.

Varken FN eller EU besitter någon militär makt som kan komma till vår hjälp. Och ett nordiskt eller svenskt-finländskt försvar skulle, även om det fanns ett intresse för det, vara för svagt i sammanhanget. Den enda tillräckliga försvarsalliansen för europeiska demokratier heter Nato. Där finns bindande, ömsesidiga försvarsgarantier, som gäller såväl i fred som i krig.

Sverige har, alltsedan vi blev partners till Nato i mitten av 90-talet, anpassat oss tekniskt, taktiskt och organisatoriskt till försvarsalliansen. Vi har deltagit i en lång rad av fredsfrämjande insatser under Natos ledning. Trots påstådd alliansfrihet på politisk nivå har detta nu resulterat i att våra stridskrafter operativt utvecklat ett ensidigt beroende av Nato.

Att såväl socialdemokratiska som borgerliga regeringar under decennier anpassat det svenska försvaret till Nato beror givetvis på insikten att vi inte klarar oss på egen hand. Dock har man underlåtit att berätta om denna vår utsatthet för det svenska folket. Både socialdemokrater och moderater har trott att uppriktighet i säkerhetspolitiken skulle straffa sig inrikespolitiskt.

Trots en snabbt försämrad omvärldssituation är inget av dessa partier berett att verka för ett svenskt medlemskap i Nato denna mandatperiod heller.

Sverige befinner sig nu säkerhetspolitiskt i ett mycket utsatt läge. Vårt nära samarbete med Nato har lämnat vår alliansfrihet utan trovärdighet. Å andra sidan gör nära samarbete utan medlemskap inte Sverige till en del av alliansens kollektiva försvar. Vi fortsätter att bränna vårt ljus i båda ändar.

Sverige borde anslutit sig till Nato för över tjugo år sedan. Det är Folkpartiets ambition att det ska göras denna mandatperiod.

Allan Widman (FP)

Ordförande försvarsutskottet

Följ ämnen i artikeln