Vi har samma regler som andra lärosäten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-10-20

Replik från Malmö högskola om Maharish vedic science

Malmö högskola arbetar som alla andra lärosäten när det gäller att utse opponent och betygsnämnd och arrangera disputationer. Opponenter föreslås av huvudhandledare och ärendet bereds i ett handledarkollegium. Vanligen utses opponenter för att de har god insikt i det ämne som avhandlingen omfattar. Opponenten ska vara lägst docent till titel, om inte särskilda skäl föreligger.

Avhandlingens betyg sätts inte av opponenten utan av en särskild betygsnämnd bestående av tre etablerade forskare. Betygsnämnden kan ställa ytterligare frågor som kan ligga till grund för beslut. En disputation är en offentlig tillställning och publiken lämnas alltid möjlighet att ställa frågor till avhandlingsförfattaren.

Under fredagens disputation tillämpade opponenten sedvanliga principer för opposition: sammanfattning av avhandlingen och därefter frågor ställda till avhandlingsförfattaren. Stort fokus sattes inte minst på metoder för tematiskt inriktad textanalys och frågor om metaforens betydelse inom vetenskap och särskilt i de texter som ligger till grund för avhandlingen.

Ett annat resonemang fördes kring frågor om förhållande mellan primär- och sekundärkällor respektive muntliga och skriftliga källor. Allt enligt vetenskaplig tradition.

Betygsnämndens ledamöter ställde därefter uppföljande frågor kring avhandlingens bidrag till internationell forskning, det historiska sammanhanget för den människo- och världssyn som texterna ger uttryck för och de slutsatser som kan dras av det sätt att undervisa som föremålet för avhandlingen är representant för. Efter det att disputationen avslutats godkände betygsnämnden på sitt sammanträde enhälligt avhandlingen.

Johan Elmfeldt,

dekan, fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö Högskola