Att stå upp för kvinnors rätt kan vara livsfarligt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-11-27

Alexandra Pascalidou & Lena Ag: I dag hyllar vi alla modiga kvinnorättsförsvarare

Dalal Jumaah misshandlades av sin man under 21 års tid. I dag kämpar hon för andra utsatta människor i Irak: kvinnor i fängelset som våldtas av vakter, förföljda hbtq-personer, kvinnor som vill sluta sälja sex och kvinnor som flytt från våldsamma familjemedlemmar.

Och Dalal fortsätter trots att hennes engagemang innebär att hon inte kan gå ut själv. Hotbilden mot henne är så stor.

Den 29 november är det dags att hylla Dalal och alla andra modiga kvinnorättsförsvarare. Då är det Femdefenders Day – Internationella dagen för kvinnorättsförsvarare. Det är också ett tillfälle att lyfta deras extrema utsatthet.

Kvinna till Kvinna har genomfört en enkät som 66 kvinnorättsförsvarare svarat på. Bilden som framträder är alarmerande:

Sju av tio har drabbats av hot eller hat på offentliga platser. 14 procent av dessa har överlevt mordförsök! 

På grund av sitt engagemang kallas de horor, landsförrädare och beskylls för att vara dåliga mödrar och kvinnor. De utsätts för grova hot, våldtäkter och utpressning.

55 procent har drabbats av hot på nätet. Ofta anonymt. Men i vissa länder är det politiker som ligger bakom hoten och hatet. Ibland är förövarna poliser eller myndighetspersoner.

En gräsrotsorganisation i Armenien som arbetar med sexualupplysning anmälde grova hot till polisen – då misstänkliggjorde polisen anmälarna. Organisationen har en informationsbroschyr riktad till ungdomar. Polisen anklagade aktivisterna för att sprida pornografi och startade en utredning.

Arbetet för rätten att som kvinna att slippa våld är det som möts av mest hat, hot och våld. Läs meningen innan igen. Den är hårdsmält.

Det kan tyckas märkligt att en rättighet som borde vara så självklar – att slippa våld – väcker så starkt motstånd. Men frågan handlar om att frigöra människor från snäva könsroller, om förändring av strukturer och omfördelning av makt. Våld och hot är ett redskap för att skrämma kvinnor till tystnad och att hålla dem som hotar makten tillbaka. Vilket förklarar varför kvinnorättsförsvarare är så utsatta.

Åtta av aktivisterna som deltog i enkäten har varit tvungna att gömma sig. En aktivist var tvungen att fly från sitt land, med allt vad det innebär av förlust av språk, sammanhang och vänner.

Det finns också de som tystas för gott. I oktober mördades en framstående jurist och feminist i Irak. Hon hade återvänt till sitt hem en sista gång för att samla ihop sina identitetshandlingar men hann inte undan IS.

I Sverige engagerar flickors och kvinnors rättigheter många. Vi lider kollektivt när vi ser flickor och kvinnor som civila offer i krig, offer för trafficking, tvångsäktenskap och sexuellt våld. Frågan om våldtäkt och samtycke i Sverige enar flera tusen.

Men vi måste förstå att det finns en koppling mellan kvinnors och flickors rättigheter och utrymmet för kvinnorättsaktivister att försvara desamma. I Sverige, i världen. För vem ska stå upp för flickor och kvinnor om de som går i främsta ledet hotas, tystas och dödas? Hotet mot femdefenders berör alla som känner bestörtning över det globala förtrycket mot kvinnor. Hotet mot femdefenders är ett globalt demokratiproblem.

Den nya regeringens har utlovat en feministiska utrikespolitik. Vi ser det som en självklarhet att kvinnorättsförsvarares möjligheter måste stå högst upp på den säkerhetspolitiska agendan.

Vi uppmana alla som vill se ett slut på våld mot kvinnor och sexuella övergrepp att visa sin solidaritet med världens kvinnorättsförsvarare. Använd din röst! Engagera dig mot näthat och gatuhat, prata med dina vänner, skriv insändare, blogga, twittra, demonstrera, gå med i en lokal aktionsgrupp, visa feminister i Sverige och världen ditt stöd. Tillsammans måste vi stå upp för flickors och kvinnors rätt att göra sina röster hörda och förändra samhället. Varje dag. Hela tiden.

Lena Ag,

Generalsekreterare Kvinna till Kvinna

Alexandra Pascalidou,

journalist och författare

Följ ämnen i artikeln