Snowden gjorde rätt – ge honom skydd i Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-09-16 | Publicerad 2016-09-13

Debattören: I dag har Oliver Stones film premiär – men huvudpersonen sitter fast i exil i Ryssland

När Oliver Stones film "Snowden" har världspremiär i dag så kommer inte huvudpersonen – visselblåsaren Edward Snowden – att finnas på plats bland Hollywood-kändisar på röda mattan, skriver Ole von Uexkull (infälld). Bilden är från filmen.

DEBATT. När Oliver Stones film Snowden har världspremiär i dag så kommer inte huvudpersonen – den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden – att trängas bland Hollywood-kändisar på röda mattan. I stället kommer han sannolikt att sitta ensam någonstans i Moskva och kommunicera med omvärlden via ett Twitterkonto.

Snowden tilldelades Right Livelihood-priset 2014 för sina modiga avslöjanden om utbredd massövervakning. Men han kunde inte ta emot sitt pris vid ceremonin i Stockholm på grund av hot om utlämning till USA om han reste till Sverige. I stället talade han till åhörarna via videolänk och hyllades med stående ovationer.

Även tidigare kritiker erkänner nu att det han gjorde var rätt. Före sommaren erkände Eric Holder – som var USA:s justitieminister när Snowden läckte uppgifterna och en av hans vassaste kritiker – att Snowden ”gjort allmänheten en tjänst”.

För ett knappt år sedan uppmanade Europaparlamentet i en resolution EU:s medlemsstater att ”lägga ner eventuella straffrättsliga åtal mot Edward Snowden och bevilja honom skydd och således förhindra att han utlämnas eller överlämnas till tredje parter, med hänsyn till hans ställning som visselblåsare och internationell försvarare av de mänskliga rättigheterna”.

Trots det är Snowden fortfarande tvingad till exil i Moskva eftersom ingen regering inom EU hittills varit redo att ge Snowden de garantier som Europaparlamentet krävt.

Vid mitt första möte med Snowden några dagar efter prisceremonin i riksdagen för knappt två år sedan slogs jag av att han hela tiden insisterade på att det inte handlar om honom, utan om storyn. Och ändå är det han själv som blivit storyn. Men istället för ära och rikedom som en del celebriteter tycks sträva efter kräver Snowden endast två saker: att hans fall behandlas öppet och korrekt samt friheten att resa utanför Ryssland.

Faktum är att Snowden inte bara gjort allmänheten ”en tjänst”. Snowden har med mod och skicklighet avslöjat en statlig övervakning av hittills oanad omfattning som ägt rum utan demokratisk kontroll och i strid med grundläggande medborgerliga rättigheter. Han har försvarat lagen, inte brutit mot den.

Härom dagen startades en kampanj med stöd av bland andra Amnesty International, Human Rights Watch och den amerikanska medborgarrättsorganisationen The American Civil Liberties Union för att förmå USA:s president Barack Obama att benåda Snowden. Enligt traditionen brukar ett antal dömda personer benådas som en sista demonstration av positiv maktutövning när USA:s president avgår.

Vi hoppas naturligtvis att Obama lyssnar till kraven och benådar Snowden. Men utgången är oviss och vi i Sverige måste ta tillvara på möjligheten att själva agera. Givetvis ska Sverige följa Europaparlamentets resolution och bevilja Snowden skydd mot utlämning så att han tryggt kan resa hit för att motta sitt Right Livelihood-pris.

Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln