En sorg att MP får bli tillhåll för islamister

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-04-21 | Publicerad 2016-04-20

Naliya Ibrahim (MP): Fridolin och Romson låter Miljöpartiet ta efter inslag från Muslimska brödraskapet

Som utlandsfödd, muslimsk tjej och medlem i Miljöpartiet känner jag sorg över hur vårt parti håller på att bli ett tillhåll för fundamentalistiska islamister, skriver 
Naliya Ibrahim.

DEBATT. Som utlandsfödd, muslimsk tjej men sekulär sådan och medlem i Miljöpartiet känner jag sorg över hur vårt parti håller på att bli ett tillhåll för fundamentalistiska islamister.

Det Miljöparti som sedan starten har betonat jämställdheten, verkat för kvinnans frigörelse och ville riva ner dem patriarkala strukturerna håller nu under Gustav Fridolins och Åsa Romsons ledning på att ta efter inslag från det reaktionära Muslimska brödraskapet.

Jag trodde inte mina ögon och öron när jag igår såg och hörde på TV-nyheterna att Miljöpartiets valberedning har föreslagit en reaktionär islamist och Erdogananhängare till partiets högsta politiska organ, partistyrelsen. En reaktionär islamist och Erdogananhängare som hälsar och skakar hand med män, men vägrar att göra det samma med kvinnor har föreslagits till att bli ledamot i partistyrelsen.

Hur kan det älskade, moderna, gröna, humanistiska och feministiska Miljöpartiet låna sådana bakåtsträvande inslag från det Muslimska brödraskapet, frågade jag mig själv.

Hur kan det demokratiska, folkrättsvärnande och mänskliga rättighetsälskande Miljöpartiet föreslå en person som ser Erdogans styre som legitim och tycker att omvärldens kritik mot valfusket i Turkiet är ett angrepp på ”det turkiska folket”?

Det är frågor som kräver en djupanalys.

Att välja att hälsa på människor på ett speciellt och egendomligt sätt kan i bästa fall ses som den enskildes egen rätt. Men att välja att hälsa och skaka hand med män men inte med kvinnor är att urskilja på grund av kön. Så görs i Saudiarabien, men i Sverige kallas sådant för könsdiskriminering. Synd att Miljöpartiets valberedning inte har förstått det.

Om jag räcker ut handen för att skaka hand med exempelvis partivännen Joakim så kommer jag att känna mig kränkt och sårad om han vägrar att skaka hand med mig, men gör det med min medföljande manliga vän Mats. Alltså; ens val är inte bara ens frihet; ens val kan innebära kränkning av den andre om valet görs på ett urskiljande sätt.

För att förstå vidden av kränkningen kan ni föreställa er att en man väljer att hälsa på vita personer, men inte svarta. Kommer vi då att acceptera att det är mannens legitima rätt att agera så? Eller kommer vi att fördöma handlandet med kraft?

Att inte skaka hand med kvinnor är ett förlegat och kränkande sätt att behandla kvinnor på; det är förelagt och förnedrande sätt till och med i många muslimska länder. De flesta av männen i många av dagens muslimska länder skakar hand med både kvinnor och män. Det är bara de mest reaktionära männen som anser att beröring med kvinnor (även om det är genom en handskakning) kan väcka mannens sexuella lust, och ska därför undvikas.

Andra reaktionärer anser att kvinnorna är mindre värda än männen och att kvinnorna därför inte ska ges samma värde genom en handskakning. Dessa suspekta sätt att agera lindas in i en religiös förklädsel. Det är en sjuk tanke som vi i Miljöpartiet nu legitimerar genom förslaget av en reaktionär islamist till partistyrelsen.

Ett jämställt partis uppdrag är bland annat att omkullkasta patriarkala normer; inte att uppmuntra dem. Miljöpartiet har inte bildats för att anamma patriarkala kristna, judiska eller islamiska normer. Jag hoppas att de ansvarig inom vårt parti kan förstå detta, om det inte är för mycket begärt så klart.

Naliya Ibrahim, aktiv i Miljöpartiet, Mölndal

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.