Ni måste sluta vela om kärnkraften, S

L-ministrarna: Lyssna på industrin som vill ställa om

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-01-13

S har som oppositionens största parti ett stort ansvar för att ge besked om kärnkraften, men de velar och förstärker osäkerheten. Släpp de ideologiska skygglapparna – för klimatet och den svenska industrins skull, skriver Johan Pehrson, Romina Pourmokhtari och Mats Persson.

DEBATT. Socialdemokraterna skulle eliminera de politiska riskerna med kärnkraft genom att en gång för alla tydligt säga ja till ny svensk kärnkraft.

Släpp de ideologiska skygglapparna och ställ er bakom regeringens kärnkraftsutbyggnad - för klimatet och den svenska industrins skull.

 

14 av Sveriges tyngsta industriledare har gett ett tydligt besked om att ny svensk kärnkraft är avgörande för vårt lands välstånd och för industrin. De ser ett enormt behov av ny svensk kärnkraft - och är beredda att vara med och finansiera utbyggnaden av den.

Kärnkraften är helt nödvändig för att vi ska lyckas ställa om till ett modernt och klimatneutralt samhälle, med nettonollutsläpp senast år 2045.

 

Det är företagen som ska genomföra omställningen och exportera svenska klimatsmarta lösningar till resten av världen - så att vi kan minska utsläppen både nationellt och globalt. För att det ska vara möjligt, krävs enorma mängder ren el från alla fossilfria kraftslag.

Världen över sker nu en utbyggnad av ren energi för klimatets skull. Det handlar om vattenkraft, kärnkraft, vindkraft och solkraft.

 

För Liberalerna, som mest ihärdigt av alla partier förespråkat kärnkraft, är det en självklarhet att industrin förtjänar ett politiskt ledarskap som banar väg för klimatomställningen och skapar bästa möjliga förutsättningar för utbyggnaden av den fossilfria och planerbara elproduktionen.

Precis som industriledarna påpekar är det dags att släppa de ideologiska skygglapparna och inse att kärnkraften är en förutsättning både för att säkra den svenska industrins framtid och för att klara Sveriges klimatmål.

 

Sedan regeringen tillträdde har den i ett högt tempo börjat genomföra Liberalernas politik för att få på plats ny kärnkraft och därigenom stärka elsystemet och stabilisera elpriserna. Sedan den 1 januari är miljölagstiftningen ändrad för att tillåta ny kärnkraft i hela landet.

Liberalerna och regeringen är tydliga med att staten ska bära en del av den ekonomiska risken när ny kärnkraft ska byggas. Det är ett viktigt sätt att minska risken – men det krävs även politisk vilja.

 

Socialdemokraterna har använt kärnkraften som ett politiskt spelkort för att blidka Miljöpartiet och Centerpartiet. Det egna maktinnehavet har satts framför elförsörjningen.

Klimatomställningen handlar inte bara om den här mandatperioden – det är ett långsiktigt arbete som kommer att spänna över flera decennier. Fram till år 2045 delar samtliga partier ansvaret att skapa de förutsättningar som svenska hushåll och företag behöver för att ställa om till nollutsläpp.

De viktigaste besluten fattas nu de kommande åren. Det är nu det avgörs om det svenska elsystemet kommer att byggas ut tillräckligt för att möjliggöra omställningen.

 

Socialdemokraterna har som oppositionens största parti ett stort ansvar för att ge besked - men de velar och förstärker osäkerheten.

I vissa intervjuer öppnar de för att bygga ut kärnkraften, men så fort det blir skarpt läge röstar de nej till de förslag som gör det möjligt. Senast i november röstade de nej till att tillåta reaktorer på nya platser.

Detta dubbelspel skadar svensk industri och svenska jobb. Det skrämmer investerare när det är oklart vad som kommer hända med kärnkraften om Socialdemokraterna skulle vinna nästa val.

 

Magdalena Andersson, vårda Stefan Löfvens arv. Han förstod vikten av industrins villkor. Ställ er bakom kärnkraftsutbyggnaden för industrins och klimatets skull.

Det är så vi - över blockgränserna - kan klara av att ta gemensamt ansvar och göra Sverige till världens första fossilfria välfärdsland.


Johan Pehrson, partiledare och arbetsmarknads- och integrationsminister (L)
Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister (L)
Mats Persson, utbildningsminister (L)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.