Parlamentet behöver EU-kritiska partier

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-05

Nu får vi globala partier också. Det irländska partiet Libertas som framgångsrikt lyckades få irländarna att rösta nej till Lissabonfördraget ska nu också ställa upp i det svenska valet. Dess ordförande och grundare Declan Ganley erbjöd Junilistan 10 miljoner kronor för att de skulle bli kompanjoner. Sören Wibe, partiets ordförande, såg inviten som en oförskämdhet, ”vi vill inte bli köpta”, var hans svar.

Även om jag kan förstå att Junilistan inte vill bli uppköpt vore det kanske inte så dumt att söka samarbete med andra EU-kritiska partier.

Men EU-kommissionen tycker väldigt illa om Libertas och Declan Ganley och de försöker på alla sätt misskreditera honom och hans pengar. Bland annat vill Hans-Gert Pöttering som är talesman för Europaparlamentet ha en undersökning om amerikanska agenter aktivt sympatiserat med Libertas kampanj under den irländska folkomröstningen om Lissabonavtalet.

Utan tvekan behövs det EU-kritiska partier i parlamentet. Det måste finnas krafter som kan fungera som konstruktiva förstörare av de toppstyrda systemen och den teknokratiska demokratin som folk inte kan påverka, men som är väldigt praktiska för tjänstemän och regeringar som vill arbeta i fred. Ska EU utvecklas krävs förändring.

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning

Följ ämnen i artikeln