Nätmobbning har blivit en livsstil

Sällan har så många haft så mycket att säga om en artikel i Dagens Nyheters bostadsbilaga.

I reportaget med rubriken ”Vindsvåningar har blivit ett sätt att leva” guidade ett par i 30-årsåldern runt i sin spatiösa och minutiöst renoverade våning i Vasastan. Artikeln twitterhånades under förra helgen in i minsta beståndsdel.

Jag deltog själv.

Jag kapitulerade när livsstilsporren tog sig mänsklig skepnad: rakad, glasögonprydd och med stark dragning åt modern italiensk design. Eric vänder vant de spröda råvarorna på sin teppanyakihäll. Han korkar upp en flaska vitt vin gjord på Semillondruva, såld av en geniun sydafrikansk gårdsherre. ”Vi har lärt oss att inte stressa fram möbel- och textilval”, säger Nina. På en av de två terrasserna röker Eric fisk. För att citera en person i min omedelbara närhet: De är svårt störda men förmodligen helt ofarliga.

Tonen på twitter var betydligt mer rå än hjärtlig och jag skrattade mycket.

Flera har efter diskussion om Nina och Erics vindsvåning försökt anlägga ett mediekritiskt perspektiv. Att kommentarstormen egentligen handlade om att livsstilsjournalistikens botten var nådd.

Det är möjligt.

Men mest hånade vi deras futtiga uppkomlingssträvanden och ängsliga imagebygge.

Nina och Eric blev utsatta för sociala mediers motsvarighet till att få huvudet spolat i toaletten.

Sedan måndagens självmord i Järna, när en ung man efter en diskussion på Flashback valt att ta sitt liv i realtid, har tonen på nätet varit en het potatis. Teologen Annika Borg slog i P1:s ”Tankar för dagen” fast att cyberrymden är en hård plats – när livet är som svåraste erbjuder nätet ingen hjälp. En tanke som slagit henne var att man kanske bara skulle stänga ner alltihop.

Direkt motsatt slutsats drog Marcin

de Kaminski som är sociolog och forskar kring normbildning i unga nätkulturer. I en artikel här på debattsidan menade han att inte minst extrema nätkulturer är viktiga för människor som har svårt att finna en plats i det vi kallar normal vardag. Han exemplifierade med Flashbackmedlemmar, men jag tror man kan lägga till mediebransch-twittrare. Den råa tonen syftar till att stärka en gemenskap och hålla oliktänkande ute. Mysigt för den som är inne i kovärmen, tufft för den som inte är det.

Också i USA har nätdebatten rasat i höst. Detta sedan den 19-åriga collegestudenten Tyler Clementi tog sitt liv efter att hans rumskompis lagt ut en film på nätet som visade hur han hade sex med en annan kille. Hänsynslösheten och tragedin har fått amerikanska storstjärnor att resa sig mot nätmobbning. Allvaret underströks när skvallerkungen och den grövsta av alla kändisbloggare, Perez Hilton, hos Ellen DeGeneres dyrt och heligt lovade att bli bussigare och en del av lösningen, i stället för en del av problemet.

Så vad lär vi oss av denna vecka? Förmodligen den sedan länge kända sanningen som ståuppkomikern Sarah Silverman tryckte på i sitt videoinlägg om Tyler Clementi: Hur kan vi vara överraskade att unga är taskiga mot varandra när vi själva är det?

Men, jag tar också med mig en insikt från Nina och Eric. Att aldrig stressa fram möbel- och textilval.