Skippa all-inclusive på semesterresan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-10-10 | Publicerad 2011-10-07

Debattörerna: Gratisglassen till dina barn exploaterar fattiga

Just nu förbereder sig många svenskar för resor under skolornas höst- och jullov. Under vinterhalvåret gör vi svenskar ungefär 3,7 miljoner semesterresor. Många av dem går långt bort, till fattigare länder. I dag reser också så mycket som var femte charterresenär med all-inclusive – ett koncept som innebär att resan, all mat, dryck och alla nöjen ingår i det på förhand betalade priset.

Att resa är fantastiskt och ofta förenat med positiva känslor. Vi behöver komma bort ibland, vila, få nya intryck. Men turism är bra också av andra anledningar. När människor rör sig över landsgränser skapas utrymme för möten mellan människor och kulturer. När vi reser kan vi också bidra till att utveckla andra länder. Turism kan skapa tillväxt, ge länder nya resurser och bidra till att människor lokalt kan skapa sig en ny framtid.

För att utvecklingen ska komma befolkningen till del krävs det dock att turisten betalar på det lokala caféet eller hotellet. I dag lämnar stora delar av all inclusive-turismens vinster landet. Vinsterna hamnar hos hotellkedjorna och resebolagen. Ett visst ”ekonomiskt läckage”, som det heter, förekommer i alla länders turism. När det blir extremt högt tar det dock formen av exploatering.

Forskning visar att de påstådda förtjänsterna av turism läcker ut ur utvecklingsländerna på grund av de internationella researrangörernas dominans, utländskt ägarskap av hotellen och turismens höga import. Inom all inclusive-turismen inhandlas de flesta varor och tjänster inom hotellanläggningen och inte av lokala näringsidkare, och därmed kommer en mycket liten del av det turisten spenderar den lokala ekonomin till godo. Tittar man till exempel på den egyptiska turistorten Sharm-el-Sheik beräknas 97 procent av inkomsterna från turistnäringen försvinna utomlands.*

Researrangörerna kan göra mycket för att förbättra situationen även inom all-inclusive. Det handlar om självklarheter som att inhandla mat och resurser lokalt. Skapa långsiktigt partnerskap med företag och det lokala jordbruket. Utbilda lokal arbetskraft. Kräva att hotellen betalar schysta löner och erbjuder bra anställningsvillkor. Personalen kan utbildas för att förhindra negativa effekter på miljön, men också för att förhindra barnsexhandeln och överservering av alkohol.

Planerar du att ge dig ut och resa kan du som turist göra val som bidrar till att göra turismen till något positivt för det land du väljer att resa till. Fråga hur arbetsförhållandena ser ut för de hotellanställda. Uppmärksamma i vems fickor du lägger dina semesterpengar och fundera på hur ditt agerande under resan påverkar lokalbefolkningen. Välj lokala hotell framför större internationella hotellkedjor. Köp mat, dryck, aktiviteter och souvenirer från lokalbefolkningen i så stor utsträckning som möjligt. Då är det större chans att dina pengar stannar i landet. Se till att den arrangör du väljer tillämpar Ecpat Sveriges Uppförandekod mot barnsexturism

Som turister har vi makten att påverka.

Det handlar om att resa schyst oavsett hur man reser. För visst vore det väl bra om de pengar vi som turister spenderar också hamnar hos lokalbefolkningen och i lokalsamhället?

För Nätverket Schyst resande:

Helena Karlén, generalsekreterare Ecpat Sverige

Peter Hellberg, 1:e vice ordförande Unionen

Therese Guovelin, andre förbundsordförande HRF

Johan Berkman, ordförande Svenska Kyrkans Unga

Henrik Angerbrandt, ordförande Fair Trade Center

Anna Carlstedt, ordförande IOGT-NTO

Gunilla Hallonsten, policychef Svenska kyrkan

Fotnot: * Statistik från rapporten ”Utsugning av vissa, guldkant för andra”, Schyst resande, 2011

Följ ämnen i artikeln