Civila dödas – medan EU skickar nya vapen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-02-16 | Publicerad 2016-02-15

Debattören: Ska Saudiarabiens mördande få fortsätta – eller ska vi säga ifrån?

DEBATT. I skuggan av Syrienkriget har en annan fruktansvärd konflikt fått pågå i det tysta. Det handlar om inbördeskriget i Jemen, där grannlandet Saudiarabien har lett en bombkampanj till stöd för Jemens regering och mot Huthi-rebellerna som i en statskupp övertog makten i slutet av 2014.

Sedan dess är Jemen ett land i spillror. Den Saudiledda koalitionens bombningar har helt raserat Jemens infrastruktur. Stora delar av civilbefolkningen saknar el och vatten. Enligt FN har den humanitära situationen blivit så akut att uppemot 80 procent av befolkningen lever på svältgränsen. I en rapport från januari i år fördömer FN också Saudiarabiens blockad av mat och andra varor. Blockaden utgör enligt FN en så kallad svälttaktik i krig, vilket är förbjudet enligt folkrätten.

Som om detta inte vore nog pekar FN ut att Saudiarabien medvetet och upprepade gånger har attackerat civila mål. Förutom de uppmärksammade bombningarna mot flera bröllop, har sjukhus, marknader, fabriker, flyktingläger och till och med ett center för handikappade bombats. Tusentals civila har dödats.

Trots dessa fruktansvärda och folkrättsstridiga handlingar har EU-länder i strid med folkrätten och det europeiska regelverket för vapenexport fortsatt att exportera vapen till Saudiarabien för mångmiljardbelopp. Länder som Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Spanien bidrar alltså direkt till att dödandet kan fortgå.

Det är oklart om några svenska vapen har exporterats sedan kriget började, men Saabs radarsystem Erieye har i militär fackpress beskrivits som avgörande i den Saudiledda koalitionens flygräder. Dessutom har Saudiarabien sedan tidigare fått köpa svenska granatgevär och antitank-missiler. Det visar på vår oförmåga att göra korrekta riskbedömningar innan export godkänns.

Nästa vecka behandlar EU-parlamentet en resolution om den humanitära situationen i Jemen. Tillsammans med fyra andra partigrupper har vi gröna lagt ett förslag att EU ska ta initiativ till ett vapenembargo mot Saudiarabien. Vi såg ut att kunna få en majoritet i parlamentet med oss, vilket torde vara orsaken till att omröstningen sköts fram två veckor.

Om förslaget går igenom vore det en mycket stark signal till europeiska regeringar och till omvärlden att sluta stödja aggressiva och människorättskränkande diktaturregimer som Saudiarabien med vapen. Ett vapenembargo skulle innebära ett totalstopp för all vapenexport från EU-länder till Saudiarabien.

När den förra regeringens planer på en saudisk vapenfabrik avslöjades kom en vändpunkt i svensk politik för vapenexport. För Miljöpartiet var det av avgörande betydelse att få igenom en rad skärpningar i utredningen om ny lagstiftning. Men i väntan på det nya lagförslaget kan svenska vapen fortsätta att exporteras i form av följdleveranser på tidigare vapenaffärer, trots att den rödgröna regeringen avslutade det så kallade Saudiavtalet och det militära samarbetet med Saudiarabien. Ett vapenembargo skulle sätta stopp för detta.

EU har redan vapenembargon mot länder som Syrien, Iran, Kina, Ryssland och 18 andra länder som befinner sig i krig, beter sig aggressivt eller kränker mänskliga rättigheter. Det är ofattbart att Saudiarabien inte är ett av dem.

I Sverige och Europa är grundtanken att vi ska främja fred, demokrati och mänskliga rättigheter i världen. Allt detta faller på ända när vi samtidigt exporterar vapen till fel händer och länder.

Nästa vecka är det upp till bevis för våra svenska Europaparlamentariker. Ska mördandet få fortsätta med vårt goda minne? Eller säger vi ifrån?

Vi gröna vet var vi står. EU ska inte beväpna diktaturer.

Bodil Valero

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln