Fjellner med fler måste ta kritiken på allvar

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Slutreplik från Vänsterpartiet om TTIP-avtalet

Efter att ha läst vår debattartikel drar Christoffer Fjellner (M) slutsatsen att Vänsterpartiet varken gillar frihandel eller USA. Det är gamla slagdängor som mest kunde förväntas från gammelmoderater. Tyvärr kan vi bara konstatera att Fjellners ideologiska skygglappar hindrar honom från att se de problem som finns i det handelsavtal som just nu förhandlas fram mellan EU och USA.

Vi för fram saklig kritik mot två centrala delar av TTIP-avtalet: tvistlösningsmekanismen ISDS och regulativt samarbete. Fjellner avfärdar vår kritik som lögner och myter.

Faktum är att vår kritik delas av sociala rörelser och forskare på bägge sidor av Atlanten. Vi är många som uppmärksammat de risker som TTIP-avtalet kan innebära för demokrati, arbetsrätt, hälsa och miljö. Vår kritik bör tas på allvar av avtalets förespråkare såsom EU-kommissionen och regeringen – inte avfärdas som lögner och myter.

Fjellner framhåller att det krävs välfungerande tvistlösningsmekanismer i moderna handelsavtal för att skydda företag mot expropriering, korruption och diskriminering. Självklart ska företagens intressen skyddas, men inte till vilket pris som helst. De nuvarande förslagen till ISDS-mekanism och regulativt samarbete riskerar att ge storföretagen oproportionerligt stor makt. Sammantaget kan det få stora negativa konsekvenser för demokrati, arbetsrätt, hälsa och miljö.

Fjellner fortsätter att försvara ISDS och storföretagens intressen med en dåres envishet. Det kanske inte förvånar den som har följt Fjellners politiska bana från MUF till EU-parlamentet. Att Fjellner dessutom har nära samröre med storföretagens ISDS-lobbyister visar tydligt att han sätter storföretagens intressen före medborgarnas kritik.

Malin Björk,

EU-parlamentariker (V)

Amineh Kakabaveh,

riksdagsledamot, EU-nämnden (V)

Håkan Svenneling,

handelspolitisk talesperson (V)

Publicerad: