Magdalena Andersson, vad visste du om det som hänt i Botkyrka?

Moderaterna: S-ledaren måste ta ansvar för gängkopplingarna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-02-10

Den grova organiserade brottsligheten är systemhotande. Magdalena Andersson måste redovisa vad hon känt till om det som hänt i Botkyrka, skriver Moderaternas partisekreterare Karin Enström.

DEBATT. Den grova organiserade brottsligheten är systemhotande. Det visar inte minst de senaste uppgifterna från Botkyrka.

Inget parti är skonade från risken för påverkan och infiltration av gängkriminella. Men alla partier måste ta varje uppgift och händelse på största allvar. Ingen får lägga locket på, eller tysta ned.

Magdalena Andersson måste redovisa vad hon känt till om det som hänt i Botkyrka.

Den grova organiserade brottsligheten är det allvarligaste inhemska hotet mot det fria och öppna samhället. Den innebär otrygghet för människor på gator och torg. Men kanske ännu mer allvarligt är att den undergräver tilliten mellan människor och till våra gemensamma institutioner.

Flera partier har genom åren drabbats av otillbörlig påverkan av kriminella, även Moderaterna på lokal nivå.

Det är likväl möjligt att ännu en gräns nu har passerats, i form av öppen infiltration av ett stort politiskt parti med konsekvenser på högsta kommunala nivå – posten som ordförande i en kommunstyrelse.

Enligt uppgifter i flera medier dök dussintals nyvärvade medlemmar upp på medlemsmötet i den lokala S-föreningen i Botkyrka förra helgen och röstade bort kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin.

Flera av de nya medlemmarna påstås ha kopplingar till kriminella gäng, till exempel det så kallade Vårbynätverket.

Till bilden hör att Ebba Östlin förra året gjorde precis det som hennes partiordförande Magdalena Andersson talat så mycket om: Hon vände på alla stenar, och stängde flera fritidsgårdar i Botkyrka som var kopplade till S-märkta studieförbundet ABF. Detta eftersom tungt kriminella var inblandade i verksamheten.

Uppenbarligen har det väckt ont blod – både bland kriminella och bland lokala socialdemokrater. Frågan är hur det har spelat in i de nu aktuella händelserna.

Hittills har Socialdemokraternas hantering brustit rejält.

Först sa partisekreteraren Tobias Baudin att uppgifterna var ”chockerande”, men han sade samtidigt att det inte fanns någonting att gå vidare med. Inte så imponerande.

Vidare har S-partidistriktet i Stockholm sagt att det inte ”bröts mot några regler” vid omröstningen.

Som om detta vore vad saken handlar om: Gängkriminella kan naturligtvis lika mycket som alla andra hålla sig till dagordningar och röstlängder.

Sedan uppgifterna först kom fram i förra veckan har Socialdemokraterna, och S-märkta ledarsidor, systematiskt försökt tona ned allvaret i det inträffande.

Medgivanden om brister från Tobias Baudin och andra partitoppar kommer bara i samma takt som media gör nya avslöjanden.

Nu har det även framkommit att partitopparna redan i november förra året informerades om kopplingar mellan Vårbynätverket, ABF samt i förlängningen med S.

Har Tobias Baudin farit med osanning? Och hur hänger det ihop med att han och andra S-företrädare först anklagade polisen för att mörka med uppgifter till S? Det är allvarliga påståenden som måste redas ut.

Om Tobias Baudin och hans medarbetare har hållits informerade får man utgå från att även Magdalena Andersson också informerats. Kände hon rentav till gängkopplingarna under den tid hon var landets statsminister?

Socialdemokraternas partiledning måste nu kliva fram och ta fullt ansvar för att reda ut anklagelserna om situationen i Botkyrka. Vad har egentligen hänt? När hade partisekreteraren och partiledaren information? Vilka åtgärder vidtog de med anledning av det?

Alla partier ska känna en ödmjukhet för att det som nu verkar har hänt i Botkyrka, om uppgifterna stämmer, kan drabba alla partier. Det handlar om hot, infiltration och otillbörlig påverkan, som har förekommit på andra ställen historiskt. 

Det avgörande är hanteringen. Att vända på varje sten för att trycka tillbaka gängkriminaliteten måste självklart också gälla för politiska partier i deras egna inre liv.

Vi väntar fortfarande på en trovärdig hantering av S. Det är dags för Magdalena Andersson att kliva fram och ta fullt ansvar.


Karin Enström, partisekreterare för Moderaterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.