Dubbelmoral att säga nej till anmälningsplikt

S-politiker: Jag ser ett behov i flera yrken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-10-11

Människor som sökt asyl och fått avslag stannar ändå kvar. Andra luras hit och utnyttjas. Det här förekommer mitt bland oss, i varje kommun, liten som stor. Att i det läget säga att man är emot att vi ska anmäla sådana förhållanden tycker jag är mycket märkligt, skriver S-kommunalrådet Kristina Edlund.

DEBATT. Det är svårt att vara för en reglerad invandring och samtidigt avsäga sig ansvaret för att hjälpa till att upprätthålla den.

Jag reagerar när jag ser företrädare åt vänster i flera kommuner deklarera att ingen kommunanställd ska behöva anmäla personer som vistas olagligt i Sverige.

 

Vi lever med ett växande skuggsamhälle och har dålig koll på vår befolkning. Så ser verkligheten ut i dag.

Människor som sökt asyl och fått avslag stannar ändå kvar. Andra luras hit och utnyttjas, inte sällan på en nagelsalong eller restaurang nära dig. I trappuppgångar i våra bostadshus flyttar människor in och ut på svarta hyreskontrakt som i sin tur är kopplade till organiserad brottslighet.

Det här förekommer mitt bland oss, i varje kommun, liten som stor. Att i det läget säga att man är emot att vi ska anmäla sådana förhållanden tycker jag är mycket märkligt.

 

Den senaste tidens förfärliga dåd i form av skjutningar och sprängningar har med rätta dominerat nyhetsrapporteringen, men vi får inte glömma att den organiserade brottsligheten främst verkar i det fördolda. Inom kriminella nätverk är människoexploatering en inkomstkälla, nästan alltid med offer som befinner sig i Sverige utan tillstånd.

För att bekämpa skuggsamhället behöver vi anmäla till Migrationsverket och polisen när sådana förhållanden uppdagas. Det innebär också att människor som befinner sig här utan tillstånd måste lämna Sverige. 

 

Även om det är rimligt att vårdpersonal och lärare inte ska tvingas ange patienter och elever, kan det inte gälla alla yrkesgrupper inom kommunerna. Jag ser faktiskt behov av flera yrken som bör omfattas av anmälningsplikt.

Det kan handla om kommunanställda som jobbar med offentlig upphandling eller som på andra sätt kommer i kontakt med oseriösa aktörer. När vi upptäcker skattebrott och svartarbete på arbetsplatser behöver vi anmäla såväl de kriminella företagen som arbetskraften i dessa företag.

Jag ser också att anmälningsplikt i vissa fall behöver gälla socionomer. Det är förståeligt att man som människa värnar om den som är utsatt, men som politiker behöver man orka lyfta blicken och ställa sig frågan om vi verkligen gör någon en tjänst genom att blunda. Jag tycker ärligt talat att det är dubbelmoral.

 

Jag är kritisk till mycket av det som den SD-stödda regeringen lägger fram, men vi vet ännu inte hur det skarpa lagförslaget om anmälningsplikt för offentliganställda kommer att se ut, och jag hade önskat en mer sansad ton i debatten.

I stället ser jag hur företrädare från mitt eget parti med kollegor från MP och V i flera kommuner redan nu deklarerar att ingen av deras kommunanställda ska behöva anmäla personer som vistas olagligt i Sverige.

 

Vilka signaler skickar vi om bara vissa delar av det offentliga Sverige ska ta ansvar för att upprätthålla lagarna?

Vi socialdemokrater vill ju se en stram migrationspolitik. På nationell nivå har vi drivit på för ett ökat informationsutbyte mellan myndigheter och kommuner för att fler utvisningar ska bli av. När vi satt i regering skärpte vi lagstiftningen och gav polisen och Migrationsverket i uppdrag att verkställa fler beslut om utvisning.

 

Jag önskar att båda sidor kunde sänka tonläget och få till en saklig debatt. Väljarna förväntar sig det av oss.

Och jag hoppas att ett statsbärande parti som Socialdemokraterna ska orka stå upp för ordning och reda. Där ingår att säkerställa att alla som befinner sig i vårt samhälle gör det på lagliga grunder.


Kristina Edlund, kommunstyrelsens ordförande, Linköping (S)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.