Sjuka blev inte friska av utförsäkringen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-09-25

Slutreplik från Annika Strandhäll om sjukförsäkringen

Annika Strandhäll.

SLUTREPLIK. Nu får det räcka med siffertrixande, Johan Forssell. Utförsäkringarnas vara eller icke vara hade varit relevant att diskutera om de hade haft effekt. Det hade de inte. Människor blev inte friskare.

Under den moderatledda regeringens sista mandatperiod ökade kostnaderna för sjukpenningen med cirka 60 procent. Johan Forssell hänvisar till den totala sjukfrånvaron, ohälsotalet, och menar att den minskade under den borgerliga regeringen. Det stämmer att ohälsotalet började öka senare än sjukpenningtalet. Det beror dock på att många med sjukersättning gick över till ålderspension. Att folk fyller 65 är knappast Moderaternas förtjänst.

Vad gjorde då Moderaterna för att tackla de ökande sjuktalen? Inte mycket. Det är inte trovärdigt att bli oroad först när man inte längre behöver ta ansvar, och sedan trixa med statistiken som man vill.

Regeringen tog däremot tag i utmaningen. Vi har tagit fram ett brett åtgärdsprogram och fört samtal med arbetsmarknadens parter som är oerhört viktiga aktörer i det här arbetet. Vi gör en mängd insatser både före, under och efter ett sjukfall, och glädjande nog gör vi detta med relativt bred konsensus i riksdagen genom den parlamentariska socialförsäkringsutredningen.

Nu ska vi fokusera på att hålla människor friska och i arbete, i stället för att utförsäkra. Lärarna ska vara i skolan, sjuksköterskorna i vården och socialsekreterarna på socialkontoren - inte i sjukförsäkringen.

Annika Strandhäll

Socialförsäkringsminister