Vårdförbundet: Vi säger nej till medling

Sineva Ribeiro: Det skulle innebära att våra medlemmar riskerar försämrade villkor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-05-22

Att gå in i medling med arbetsgivaren SKR nu skulle i praktiken innebära att våra medlemmar riskerar försämrade villkor. Det kan vi aldrig gå med på, därför säger vi nej. Vi vill inget hellre än att konflikten ska lösas men arbetsgivaren SKR gör det omöjligt just nu, skriver Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

DEBATT. Vår blockad har pågått i mer än tre veckor och i går varslade vi om strejk i fem regioner.

Vi vill inget hellre än att konflikten ska lösas men arbetsgivaren SKR gör det omöjligt just nu. I stället sänder de dubbla budskap. Utåt kräver de medling och säger att de vill förhandla. I slutna rum är det blankt nej till våra fullt rimliga krav.

Att gå in i medling nu skulle i praktiken innebära att våra medlemmar riskerar försämrade villkor. Det kan vi aldrig gå med på, därför säger vi nej.

 

Vården har alltför länge byggt på att våra medlemmar alltid ställer upp. Att de stannar kvar efter arbetstid, blir inkallade med kort varsel, tvingas avstå lagstadgad semester och jobbar sex av sju dagar i veckan. Det är ohållbart. Forskning visar att sömn, vila och återhämtning minskar riskerna för patientskador.

Tiotusentals sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor arbetar deltid för att orka. Samtidigt toppar yrkena statistiken över sjukskrivningar.

Det är ett systemfel i svensk hälso- och sjukvård. Vi betalar priset. Detta äventyrar också kompetensförsörjningen. Fyra av tio unga tror inte att de kommer jobba kvar i vården.

 

Våra yrkanden räddar vården. Den viktigaste frågan för våra medlemmar är kortare arbetstid. Om alla som idag jobbar deltid går upp till heltid blir det 8000 fler i våra yrkesgrupper.

Vårt förslag är en arbetstidsförkortning i flera steg. Det vi pratar om nu är 75 minuter i veckan. Det kan handla om 7, 5 minuter i början av arbetspasset och 7,5 minuter i slutet, som man kan lösa i schemaläggningen.

Det är alltså detta SKR säger blankt nej till. De kommer i stället med vilseledande uppgifter om att vi kräver kortare arbetstid för 1,2 miljoner anställda i välfärden till en kostnad på tiotals miljarder. Bisarrt!

 

Vi hör nu SKR likt en papegoja upprepa i media att vi inte vill förhandla om bättre villkor. Inget kunde vara mer fel. Vi har gjort allt för att förmedla att kortare arbetstid är helt centralt för kompetensförsörjningen, och för att våra medlemmar ska vilja och orka arbeta i verksamheter inom SKR och Sobonas avtalsområden.

Under månader av avtalsförhandlingar har de konsekvent vägrat möta oss i detta. I stället har de lagt förslag om försämringar, bland annat med hänvisning till Nato.

När det stod klart att inget nytt avtal skulle kunna tecknas tog Vårdförbundet initiativ till medling i mars. Inte heller detta ledde till ett bud vi kunde acceptera. Därför varslade vi den 11 april.

 

Sedan konflikten inleddes den 25 april har vi träffat SKR frivilligt, och Sobona i medling, flera gånger. SKR har varit tydliga – arbetstidsförkortning kommer inte i fråga.

Det är inte vad vi kallar en förhandling. Enligt Svenska akademins ordlista är en förhandling en ”överläggning med ett givande och tagande”.

SKR underskattar uppenbarligen vår och befolkningens oro för den svenska sjukvården. Allmänheten ser vår orimligt höga arbetsbelastning och de stödjer vårt krav om en arbetstidsförkortning. 7 av 10 är positiva, enligt en Novus-undersökning.

 

Ett strejkvarsel är inget lättvindigt beslut utan en åtgärd ett fackförbund tar till när de inte ser någon annan lösning. Vi har gjort ansvarsfulla överväganden för att patientsäkerheten inte ska äventyras, genom att undanta exempelvis psykiatri, palliativ vård, cancervård och barn.

Vi möter gärna SKR vid förhandlingsbordet med konkreta förslag om hur våra medlemmar kan få en förkortad arbetstid så att de orkar ett helt yrkesliv. Men vi har fått nog av att möta en arbetsgivare som ger oss en klapp på huvudet med hälsningen ”vi fortsätter som vanligt”.


Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.