Djurskyddet gör svenskt fläskkött dyrt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2011-06-01

Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet: Bättre konkurrensvillkor skulle ge 4 500 nya jobb

Hans Hoff har en bra poäng i sin debattartikel 30 maj. Svensk grisnäring håller i dag på att konkurreras ut av billig import. Inte för att den är ineffektiv utan på grund av konkurrensen från länder med väsentligt lägre krav på djurskydd. Svenskt griskött kostar 2,70 kronor mer per kilo. Det är en avgörande summa på marknaden. Inte minst när kött upphandlas till skolor och äldrehem, då priset nästan alltid är utslagsgivande, men sällan krav på djurhållningen. Det innebär att en stor del av det griskött som idag serveras i Sverige är producerat enligt metoder som är olagliga i Sverige.
                            

Genom att ge svensk grisproduktion konkurrenskraftiga villkor så skulle sektorns utveckling kunna vändas. I dag sysselsätter grisnäringen cirka 15 000 personer i Sverige. Sedan EU-inträdet 1995 har vi tappat 25 procent av produktionen eftersom de höga djurskyddskraven inneburit sänkt konkurrenskraft.

Det finns två sätt att återskapa svensk grisproduktions förmåga att hävda sig på marknaden. Det enklaste vore att ge produktionen samma villkor som grisnäringen bland övriga EU-länder. Det tror vi dock inte är framtidsinriktat, då Sveriges omvittnat goda djurskydd skulle försämras. Det andra sättet är att kompensera grisföretagarna via EU:s jordbrukspolitik för den kostnad de levererar i form av starkare djurskydd. Att återta marknadsandelar för en miljon grisar vore fullt ut rimligt, detta skulle innebära 4 500 nya arbetstillfällen

Katarina Novak

Vd Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet

Annika Bergman

Grisproducent och fd ordförande i Sveriges Grisföretagare

Följ ämnen

Följ ämnen i artikeln