Våra resultat är klart överlägsna, Centern

MP: Inte märkligt att Centern hamnar dåligt i granskningar som mäter partiernas miljöresultat

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är inget märkligt att Centern hamnar dåligt i granskningar som mäter partiernas miljöresultat. Centern vill att vi ska flyga mer och har lägre utsläppskrav än Miljöpartiet, skriver Alice Bah Kuhnke, Pär Holmgren, Jakop Dalunde (MP).
Foto: TT / GETTY
Det är inget märkligt att Centern hamnar dåligt i granskningar som mäter partiernas miljöresultat. Centern vill att vi ska flyga mer och har lägre utsläppskrav än Miljöpartiet, skriver Alice Bah Kuhnke, Pär Holmgren, Jakop Dalunde (MP).

DEBATT

DEBATT. När oberoende miljöorganisationer rankar partiernas miljöarbete är vi alltid överlägset bäst. Vi får bäst resultat och får mest uträttat. Centerpartiet hamnar i bästa fall i mellanskiktet. Den gröna partigruppen ser nu ut att bli vågmästare i EU-parlamentet, så vill man bekämpa högerpopulismen och rädda klimatet så är det hos oss man får valuta för sin röst.

Det är inget märkligt att Centern hamnar dåligt i granskningar som mäter partiernas miljöresultat. Centern vill att vi ska flyga mer och har lägre utsläppskrav än Miljöpartiet. De vill investera mindre pengar än oss i grön teknik. Att Centern lägger miljoner med annonspengar i valrörelsen räcker inte för att bli ett miljöparti.

Att vi skulle sakna en plan för klimatpolitiken är absurt. Vi ansvarade för hela EU:s färdplan för att uppnå Parisavtalet! Förslaget om utsläppsbudgetar har arbetats fram med en av Europas främsta miljöjurister och klimatforskare från Uppsala Universitet, men centern verkar inte förstå vad det betyder. Då hade de verkligen inte sagt att det redan var genomfört.

Centerpartiet hävdar att vi går på tvärs med forskningen. Jakop Dalunde (MP) fick under mandatperioden igenom en historisk satsning på just klimatforskning. Minst 350 till 400 miljarder kronor kommer gå till ny grön teknik, forskning och innovation. Vi ville att hälften av forskningsbudgeten skulle gå till klimat men det tackade Centerpartiets förstanamn Fredrick Federley nej till. Varför har Centerpartiet blivit så forskningsfientliga?

Centerpartiet verkar mer vana att läsa underlag från lobbyister än från seriösa miljöorganisationer. Nedan listar vi därför några av de många framgångar som miljörörelsen lyfter fram som Miljöpartiets förtjänst. Centerpartiets framgångar lyser med sin frånvaro, Emma Weisner borde fråga sig varför. Vi har under mandatperioden:

  • Reformerat EU:s utsläppshandel. Isabella Lövins förslag  – internationellt känt som the Swedish Proposal – har minskat  utsläppen motsvarande 50 gånger Sveriges utsläpp varje år. När Centerpartiet satt i regering sålde man utsläppsrätter istället. Tyvärr var resultatet från EU-parlamentet som Federley arbetade med, så dåligt att ett ton koldioxid knappt skulle kostat mer än en kaffe latte.

  • Vi har fått igenom den största satsningen någonsin på klimatforskning – cirka 400 miljarder kronor. Centern brukar tala sig varm för detta men motarbetade större satsningar på klimatforskning.

  • EU-parlamentet röstade för våra förslag som ska göra det enklare att boka tågresor och ger fler rättigheter för tågpassagerarna. Centerpartiet har istället gått flygindustrins ärenden.

Miljöorganisationer och forskare är eniga: det är Miljöpartiet som levererar i politiken.

Alice Bah Kuhnke, Miljöpartiets förstanamn till EU-parlamentet
Pär Holmgren, Miljöpartiets andranamn till EU-parlamentet
Jakop Dalunde, Miljöpartiets tredjenamn till EU-parlamentet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE