Rörelseglädje botar inte barnfetman

Replik från Viktväktarna om stillasittande barn i skolan

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Stefan Ryme, vd Viktväktarna, svarar Stefan Jutterdal och Åsa Fahlén.
Stefan Ryme, vd Viktväktarna, svarar Stefan Jutterdal och Åsa Fahlén.

REPLIK. Stefan Jutterdal och Åsa Fahlén adresserar vikten av rörelseglädje för att lösa barnfetman. Det är inte första gången ämnet lyfts i debatten – och kraven på åtgärder ställs ofta på just skolan. Barnen är för stillasittande. Fler rörelsepauser krävs. Mer inspirerande skolgårdar behövs.

Att barnen rör på sig mer är en extremt viktig del av ekvationen.

Men ett kraftigt överviktigt barn kan inte leka sig till ett sunt BMI.

Det som avgör en skenande viktkurva är maten. Barnens vanor grundläggs i hemmet, genom föräldrarna och genom den mat som köps hem.

I en Sifo-undersökning som Viktväktarna lät göra i januari i år uppger en procent av svenskarna att skolan bär det huvudsakliga ansvaret för den kraftiga ökningen av barnfetma. 62 procent anser att ansvaret ligger på föräldrarna. 

Att peka ut föräldrarna är olustigt, men det är här fokus måste ligga. Det är inte ovanligt att föräldrar till överviktiga barn själva är överviktiga, vilket kan minska både vilja och förmåga att hantera situationen. Här behövs vägledning.

Barn ska inte sättas på diet. Istället måste fler föräldrar utbildas i hur de kan hjälpa barnen att göra bättre val.

Vi delar gärna med oss av den erfarenheten till Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Livsmedelsverket, Skolverket, kommuner, landsting – ja, alla aktörer som på ett eller annat sätt arbetar med att råda bot på detta allvarliga problem.


Stefan Ryme, vd Viktväktarna


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE