Hur länge ska vi värna bolagen?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-28

”Varför inte låta ungdomarna betala 80 kronor i månaden och fortsätta med fildelning” Orden är Roger Wallis, professor emeritus. Häromdagen var han inkallad som vittne tillförmån för Pirate Bay. Åklagarna försökte förstås mosa honom. Wallis sa: ”Jag tror att skivindustrins omsättning har minskat med en miljard kronor, och det betyder en minskning av artisters royalty med cirka 100 miljoner kronor. Samtidigt har konsertindustrin ökat med 500 till 600 miljoner kronor och av den summan får artisterna ungefär hälften.” Det innebär i så fall att upphovsmännen har ökat sina inkomster.

Det är uppenbart att en ny teknisk utveckling kräver en förändring av upphovsrättens spelregler. Jag fick ett mejl från en rörmokare som funderade på det faktum att artister år efter år får pengar i fall någon av deras låtar spelas. ”Det är ungefär som om jag skulle få royalty varenda gång någon spolar på en toalett jag installerat”, sa rörmokaren.

Roger Wallis förslag om att fildelningen ska vara fri men att fildelarna får betala en avgift delas av många. Alltifrån 300 kronor till 500 kronor diskuteras. En summa på 500 kronor av exempelvis en halv miljon fildelare skulle ge betydande inkomster till upphovsmännen.

Hur länge ska vi värnas de stora bolagens intressen. Är det inte mer rätt att dessa mäktiga bolag som befinner sig på en konkurrensutsatt marknad tvingas anpassa sig till verkligheten och hitta andra vägar till inkomster. Ska inte skivbolagen ha samma krav på sig som bilindustrin? Jag bara undrar.

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning

Följ ämnen i artikeln