Ut med Storbritannien ur EU nu, Theresa May

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-07-13 | Publicerad 2016-07-12

Debattören: Dags att ta ansvar i en kaotisk situation

Ett lands inrikespolitiska kaos kan inte tillåtas ha så stor påverkan som det har haft de senaste veckorna, skriver debattören

På onsdag tillträder Theresa May som Storbritanniens premiärminister, efter att alla andrakonservativa kandidater har hoppat av. Brexit-omröstningen från några veckor sedan harsatt Storbritannien i ett inrikespolitiskt kaos. Nu måste Theresa May kliva fram och ta ansvar - genom att sätta igång artikel 50.

När artikel 50 sätts igång inleds förhandlingarna om ett brittiskt utträde ur den Europeiska Unionen. Under två år kommer nya avtal förhandlas fram, och framtiden för såväl Storbritannien som EU klarna. När Cameron avgick efter valnederlaget konstaterade han att det är upp till nästa premiärminister att inleda utträdesförhandlingarna. Detta har i sin tur föranlett att Boris Johnson, Nigel Farage, Andrea Leadsom och alla andra framträdande Brexit-anhängare hoppat av - av feghet vågar ingen ta ansvar för utgången av folkomröstningen.

Vi kunde inte varit mer missnöjda med valutgången. Storbritannien har varit en viktig partner i EU, och är en av Sveriges största exportmarknader. Brittiska folket fick dock säga sitt, och det inrikespolitiska kaos som Brexit har gett upphov till har satt hela EU:s utveckling i dödläge.

Ett lands inrikespolitiska kaos kan inte tillåtas ha så stor påverkan som det har haft de senaste veckorna. Valresultatet måste få effekt, och Theresa May måste sätta igång artikel 50.

Det finns en framtid för EU även utan Storbritannien. Möjligtvis kommer saker inte bli sig likt, men det är en kris som EU kommer klara av att hantera. Om Storbritannien kommer att överleva som land är desto mer osäkert, men vad som är helt säkert är att varken EU eller Storbritannien mår bra av en utdragen osäkerhet. Den ekonomiska situationen mår inte bra av det, den politiska situationen mår inte bra av det och det får den framtida utvecklingen att vackla av osäkerhet. Genom att sätta igång artikel 50 får såväl Europa som Storbritannien åtminstone säkerhet i vad som kommer att hända framöver, och vi måste värna stabiliteten

på den europeiska marknaden.

Utgången av folkomröstningen är ett klassiskt exempel på vad populism kan orsaka i folkomröstningar.

När verkligheten nu visar sig drar populister och Brexitanhängare tillbaka sina löften. Ledande Brexitanhängare hoppar av, och den enda som har framträtt som någon form av ledare är separatisten Nicola Sturgeon.

Samtidigt står ett socialdemokratiskt parti på randen till avgrunden med en partiledare som vägrar lämna. När konservativa vägrar ta ansvar och socialdemokraternas partiledare knappt kan stava till ordet behövs någon som kan ta ansvar. Liberaldemokraterna, Centerpartiets systerparti, vill gå till val på att återinträda i EU - och har ökat oerhört snabbt i medlemsantal. I den här situationen har de dock svårt att ta ansvar, eftersom de knappast kan ta över rodret över den brittiska nationen.

Därför står hoppet till Theresa May. Vi hade drömt om en annan utgång av folkomröstningen, men en majoritet är för att Storbritannien lämnar EU, och nu behöver den nya konservativa premiärministern - vad än vi eller hon tycker om det - ta ansvar i en kaotisk situation och inleda Storbritanniens utträdesförhandlingarn ut ur den Europeiska Unionen.

Eric Luth, förste vice förbundsordförande och internationell talesperson, Centerpartiets Ungdomsförbund

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.