Debatt

Vilket Europa ska våra döttrar växa upp i?

Annie Lööf och Sofia Jarl: Det räcker nu – högerpopulister och konservativa ska inte få inskränka kvinnors rätt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

SD vill sänka aborträtten från vecka 18 till 12. Det pågår en diskussion om att barnmorskor ska kunna vägra att utföra abort. Det räcker nu. Den här utvecklingen i världen, Europa och i Sverige är oacceptabel, skriver Annie Lööf och Sofia Jarl.

Foto: GETTY
DEBATT

DEBATT. Europaparlamentsvalet är ett värderingsval. Det är avgörande för klimatet och miljön, för sund och säker mat, och för fortsatt frihet och demokrati. Det är också ett tydligt värderingsval om jämställdheten. Det är ett val om vilket Europa vi vill att våra barn ska växa upp i.

I Europa finns länder där jämställdhetsarbetet går bakåt, där abort fortsatt är olagligt.

Allt fler försök görs för att via lagar inskränka tillgängligheten till abort. I en majoritet av EU:s medlemsländer kan sjukvårdspersonal neka patienter vård med hänvisning till sin egen moraliska övertygelse. I till exempel Italien vägrar 70 procent av gynekologerna att utföra abort.

Att införa en rätt att vårdvägra, att neka kvinnor vård, för vårdpersonal är att bakvägen inskränka aborträtten.

I Polen vill man ytterligare skärpa en redan hård abortlag och göra abort olagligt även när kvinnans hälsa hotas. Och detta är en del av ett större motstånd som vi ser i USA och även i Sverige.

Begränsning i aborträtten minskar inte antalet aborter utan får endast konsekvenser för kvinnors hälsa. Osäkra aborter är en av de främsta dödsorsakerna bland kvinnor globalt sett. Att ha tillgång till säkra och legala aborter räddar kvinnors liv.

Självbestämmande är en rättighet som vi inte får ta för given, som kvinnor kämpat för i decennier, men som nu hotas när såväl högerpopulister som konservativa stärker sina positioner världen över.

Sverigedemokraterna vill sänka aborträtten från vecka 18 till 12. Det pågår också en diskussion om att barnmorskor ska kunna vägra att utföra abort. Att på det sättet inskränka kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp – i Sverige, Europa och globalt – är djupt problematiskt.

Den här utvecklingen i världen, Europa och i Sverige är oacceptabel. Det räcker nu. För Centerpartiet är det en självklarhet att vi måste fortsätta kämpa för kvinnors rättigheter och ett mer jämställt samhälle. Att bestämma över sin egen kropp är en mänsklig rättighet. Det är en strid som vi varje dag kommer att ta.

För att öka jämställdheten inom EU vill vi också ta kampen för de allra mest utsatta. Vi vill stärka EU:s arbete mot människohandel och trafficking. Det gränsöverskridande arbetet mot människohandel i EU behöver bli bättre och prioriteras högre.

Vi behöver en särskild styrka mot trafficking på EU-nivå och mer finansiella muskler för att bekämpa ligorna och stödja offren. Detta är en den moderna formen av slavhandel och kvinnokroppen ska aldrig vara en handelsvara.

Hur vi röstar i Sverige i söndagens val kan få stor påverkan för vilket Europa våra döttrar växer upp i. Den svenska demokratin står fortfarande stark och präglas av högt förtroende. Men 100 år av demokrati och framsteg för jämställdhet innebär inte per automatik att kampen för att kvinnors rättigheter är över.

Det är inskränkningar av kvinnors rättigheter som vi riskerar att se även i Sverige.  Det är så det börjar, att det naggas i kanten och kvinnors rättigheter och frihet blir allt mindre.

Demokrati och jämställdhet går hand i hand. Som ett av väldens mest jämställda länder är det vårt ansvar att visa vägen mot ett mer demokratiskt samhälle och markera mot länder som begränsar kvinnors frihet.  

Valet till Europaparlamentet är ett värderingsval. Att rösta för kvinnors rättigheter och för jämställdhet är viktigare än någonsin.


Annie Lööf, partiledare (C)
Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE

DEBATT KD, er politik är unken och gammaldags

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

Annie Lööf

Centerpartiet

EU-valet

EU-politik

Högerpopulism

Nationalism